Κόσμος|31.12.2021 11:19

Τουρκία: Ο νέος υπουργός Οικονομικών επικαλείται θεωρίες συνωμοσίας για την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ

Newsroom

Σάλο έχουν προκαλέσει παγκοσμίως οι δηλώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας, ο οποίος ουσιαστικά δήλωσε ότι είναι υποστηρικτής γνωστής θεωρίας συνωμοσιολόγων, σύμφωνα με την οποία η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανήκει σε πέντε ισχυρές οικογένειες.

«Η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών δεν ανήκει στο κοινό. Βρίσκεται στα χέρια πέντε οικογενειών», δήλωσε ο Νουρεντίν Νεμπατί σε συνέντευξή του στο CNN Turk, η οποία κάνει τον γύρο του κόσμου.

«Πώς μπορεί ο υπουργός Οικονομικών μιας χώρας της G20… να πετάει τέτοια σκουπίδια; Αυτό φέρνει σε δύσκολη θέση την Τουρκία», σχολίασε στο Twitter ο γνωστός οικονομολόγος Τίμοθι Ας.

Τι υποστηρίζουν οι συνωμοσιολόγοι

Η θεωρία συνωμοσίας την οποία επικαλέστηκε ο Νεμπατί αναφέρει ουσιαστικά ότι το κεντρικό τραπεζικό σύστημα της Αμερικής ανήκει μυστικά σε ιδιώτες ή ελέγχεται από ισχυρές και πλούσιες οικογένειες, οι οποίες εδώ και αιώνες έχουν παρουσία στον τραπεζικό κλάδο τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.

Σε αυτές τις οικογένειες που επικαλούνται οι λοιμοξιολόγοι περιλαμβάνονται οι Rothschilds, οι Lehman Brothers, οι Lazard Brothers, οι Goldman Sachs, οι Warburgs, οι Kuhn and Loeb και άλλες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νεμπατί διορίστηκε από του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως επικεφαλής της τουρκικής οικονομίας μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, σε μία προσπάθεια να σωθεί η οικονομία της χώρας.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαΝουρεντίν ΝεμπάτιΗΠΑ