Κόσμος|31.01.2019 16:16

Αυτή είναι η ασφαλέστερη χώρα του πλανήτη - Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Newsroom

Η Ισλανδία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις πιο ασφαλείς χώρες του πλανήτη, ενώ στην πρώτη εικοσάδα κυριαρχούν ευρωπαϊκές χώρες. 

Αυτό έδειξε έρευνα του Global Finance Magazine, τα αποτελέσματα της οποίας διαμορφώθηκαν έχοντας λάβει υπόψη τις πολεμικές συρράξεις, τα ποσοστά εγκληματικότητας, τον κίνδυνο φυσικών καταστροφών τα συστήματα πρόνοιας, που προστατεύουν τους κατοίκους από τον υποσιτισμό και τις ασθένειες. Η Ισλανδία των 400.000 κατοίκων κατέκτησε την κορυφή παρά τα πολλά ενεργά της ηφαίστεια λόγω της πολύ χαμηλής εγκληματικότητας, αφού από το 2009 καταγράφηκε μόλις ένας φόνος, σύμφωνα με το BBC -ποσοστό που πολλοί αποδίδουν στην πολύ μικρή κατανάλωση ναρκωτικών και στην απουσία ενός ταξικού συστήματος που πυροδοτεί τον φθόνο.

Η Ευρώπη έχει ισχυρή παρουσία στην εν λόγω λίστα, αφού στα δέκα ασφαλέστερα του πλανήτη τα επτά είναι από τη Γηραιά Ήπειρο, όπως και τα 15 από τα κορυφαία 20. Ωστόσο η Ελλάδα δεν παρουσιάζει το ίδιο θετικά αποτελέσματα, αφού βρίσκεται στην 57 θέση, δηλαδή -25 θέσεις κάτω από την Κύπρο και μόλις πάνω από τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Η έρευνα περιλαμβάνει στο σχετικό κατάλογο 128 από τα 193 κράτη που αναγνωρίζονται από τον ΟΗΕ, αλλά απουσιάζουν -άγνωστο γιατί- χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, που συγκαταλέγονται συνήθως στις πλέον επικίνδυνες χώρες του πλανήτη.

Εντύπωση δημιουργεί και το γεγονός πως θεωρητικά αναπτυγμένες χώρες του πλανήτη δεν βρίσκονται στις πρώτες θέσεις. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 65η θέση κυρίως λόγω του υψηλού ποσοστού ανθρωποκτονιών. Σύμφωνα με στοιχεία του FBI το 2017 αναλογούσαν 5,3 φόνοι ανά 100.000 κατοίκους -ποσοστό υπερδιπλάσιο σε σχέση με τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη.

Η Ιαπωνία βρίσκεται στην 43η θέση λόγω του υψηλού κινδύνου φυσικών καταστροφών με τους συχνούς, μεγάλους σεισμούς στην περιοχή της, ενώ η Τουρκία στην 107η, μία κάτω από τη Ρωσία, όπου τα δυσανάλογα επίπεδα βίαιων εγκλημάτων και η δεινή οικονομική κατάσταση συνιστούν σημαντική απειλή για τους κατοίκους της

Η έρευνα διεξήχθη με δεδομένα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και το Παγκόσμιο Ινστιτούτο για την Ειρήνη. 

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

χώρεςλίσταασφάλεια