Κόσμος|01.02.2019 17:19

?ουλειές υπάρχουν, αλλά... στη Γερµανία

Έρη Πανσεληνά

Infographic: Πάνος Κωνσταντόπουλος

Παρότι η γερµανική οικονοµία έχει µπει σε τροχιά να καταγράψει φέτος τη χαµηλότερη οικονοµική ανάπτυξη (1% του ΑΕΠ) από το 2013, οι γερµανικές εταιρείες συνεχίζουν να προσλαµβάνουν µε πυρετώδεις ρυθµούς. Αυτήν τη στιγµή υπάρχουν 1,2 εκατοµµύριο θέσεις εργασίας που παραµένουν κενές στη Γερµανία και φαίνεται ότι η έλλειψη εξειδικευµένου ανθρώπινου δυναµικού είναι µεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για τις εταιρείες από την οικονοµική επιβράδυνση. «Γνωρίζουν ότι η έλλειψη σε καταρτισµένους εργαζοµένους µπορεί να είναι θεµελιώδης απειλή για την καινοτοµία µιας εταιρείας, ενώ η εµπειρία δείχνει ότι κάθε οικονοµική υποχώρηση ακολουθείται από µια άνοδο» σχολίασε στη «Handelsblatt» ο Μίκαελ Μάρµπλερ, αναλυτής της εταιρείας συµβούλων ΕΥ.

Η ανεύρεση των κατάλληλων εργαζοµένων µετατρέπεται σε έναν όλο και µεγαλύτερο αγώνα για τις εταιρείες, που για να καλύψουν µία θέση εργασίας χρειάζονται σχεδόν τέσσερις µήνες (113 ηµέρες, σε σύγκριση µε 102 ηµέρες πριν από έναν χρόνο). Μάλιστα για κάθε 100 κενές θέσεις εργασίας υπάρχουν µόλις... 247 άνεργοι (από 1.100 που υπήρχαν το 2009, χρονιά της χρηµατοπιστωτικής κρίσης). Και ο αριθµός των επαγγελµάτων που αντιµετωπίζουν έλλειψη ανθρώπινου δυναµικού έχει αυξηθεί σε µόλις έναν χρόνο από 40 σε 86. Η έλλειψη καταρτισµένου εργατικού δυναµικού αποτελεί κορυφαία ανησυχία και στην αυτοκινητοβιοµηχανία, την «καρδιά» της γερµανικής βιοµηχανίας, η οποία αναζητά διακαώς ειδικούς σε θέµατα τεχνολογίας.

Για παράδειγµα, η εταιρεία Daimler θέλει να προσλάβει 2.000 εργαζοµένους σε Στουτγκάρδη, Μάνχαϊµ, Βερολίνο και Μόναχο: κυρίως προγραµµατιστές, αρχιτέκτονες συστηµάτων, ειδικούς στους ηλεκτρικούς κινητήρες, ειδικούς σε τρισδιάστατα γραφικά και σε αυτόνοµα αυτοκίνητα. Ακόµα και εταιρείες που έχουν ανακοινώσει µεγάλες περικοπές θέσεων εργασίας (Siemens, Deutsche Telekom) αναζητούν νέους υπαλλήλους που θα τις βοηθήσουν να προσαρµοστούν στη ραγδαία ψηφιακή µεταµόρφωση των κλάδων.  

θέσεις εργασίαςΓερμανία