Κόσμος|02.01.2022 15:27

Ιταλία: Τον Ντράγκι θεωρούν τον καλύτερο πολιτικό της χρονιάς οι πολίτες - Σενάρια ότι θα γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Newsroom

Τον Μάριο Ντράγκι θεωρούν τον καλύτερο πολιτικό που διαθέτει η χώρα τους οι Ιταλοί τόσο σε ό,τι αφορά την εσωτερική όσο και την διεθνή πολιτική. Αυτό έδειξε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την εταιρία Demos, για λογαριασμό της εφημερίδας La Repubblica.

Η δημοσκόπηση

Πιο αναλυτικά, το 27% των συμμετεχόντων απάντησε ότι ο νυν επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης είναι ο καταλληλότερος και ικανότερος πολιτικός σε ό,τι αφορά την εσωτερική πολιτική.Ακολουθούν, με ποσοστό 17%, ο πρώην πρωθυπουργός και νυν επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, Τζουζέπε Κόντε, με 8% η Τζόρτζια Μελόνι, πρόεδρος του ακροδεξιού Κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, και με 5% ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι. Ίδιο ποσοστό προτιμήσεων συγκέντρωσε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Σε ό,τι αφορά στην διεθνή πολιτική σκηνή, οι Ιταλοί θεωρούν ότι το 2021 ο ικανότερος πολιτικός ήταν πάντα ο Μάριο Νράγκι, με ποσοστό 20%. Στην δεύτερη θέση του γκάλοπ βρίσκουμε την Γερμανίδα πρώην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, με ποσοστό 12%. Ακολουθούν ο Τζουζέπε Κόντε, με 5%, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με 3% και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με το ίδιο ποσοστό.

Θα είναι ξανά υποψήφιος πρωθυπουργός ή θα γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Όπως υπογραμμίζουν οι Ιταλοί σχολιαστές, η νέα αυτή «πρωτιά» του Ντράγκι αυξάνει ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά στην μεγάλη επιλογή που θα κληθεί να κάνει πιθανότατα σε περίπου ένα μήνα. Σχετικά δηλαδή με το αν θα παραμείνει στην πρωθυπουργία της χώρας μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του 2023, ή θα δεχθεί τις προτάσεις που του γίνονται εδώ και καιρό και θα διαδεχθεί τον Σέρτζιο Ματαρέλα ως νέος πρόεδρος της δημοκρατίας.

Μάριο Ντράγκι