Κόσμος|03.01.2022 15:15

Desmond Tutu: Η σορός του θα υποβληθεί σε aquamation - Τι είναι η «πράσινη αποτέφρωση»

Newsroom

Η σορός του Αρχιεπισκόπου Ντέσμοντ Τούτου (Desmond Tutu) θα υποβληθεί σε «υδάτινη» καύση, μια ολοένα και πιο δημοφιλή και φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές μεθόδους αποτέφρωσης, με τη χρήση του νερού αντί της φωτιάς. Με την «aquamation», ή αλλιώς «αλκαλική υδρόλυση», εξηγεί ο Guardian, το σώμα του νεκρού βυθίζεται για τρεις έως τέσσερις ώρες σε ένα μείγμα νερού και ισχυρού αλκαλίου, όπως το υδροξείδιο του καλίου, σε έναν μεταλλικό κύλινδρο υπό πίεση και θερμαίνεται περίπου στους 150 βαθμούς Κελσίου.

Η διαδικασία υγροποιεί τα πάντα εκτός από τα οστά, τα οποία στη συνέχεια ξηραίνονται σε φούρνο και μετατρέπονται σε σκόνη, τοποθετούνται σε μια τεφροδόχο και παραδίδονται στους συγγενείς. Σύμφωνα με την Ένωση Αποτέφρωσης της Βόρειας Αμερικής (CANA), η αλκαλική υδρόλυση χαρακτηρίζεται ως «αποτέφρωση χωρίς φλόγες».  Η αλκαλική υδρόλυση επιτρέπεται μόνο σε ορισμένες χώρες.

Στη Νότια Αφρική, όπου ο Τούτου πέθανε την περασμένη Κυριακή, δεν υπάρχει καμία νομοθεσία που να διέπει την πρακτική αυτή. Η μέθοδος αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ως ένας τρόπος απόρριψης των σωμάτων ζώων που χρησιμοποιήθηκαν σε πειράματα, και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε για την απόρριψη βοοειδών κατά τη διάρκεια της επιδημίας της νόσου των τρελών αγελάδων, εξηγεί ο αμερικανός ερευνητής Φίλιπ Ολσον.

Στη δεκαετία του 2000, οι ιατρικές σχολές των ΗΠΑ χρησιμοποίησαν την ίδια διαδικασία για την απόρριψη των δωρηθέντων ανθρώπινων πτωμάτων, προτού η πρακτική περάσει στη βιομηχανία κηδειών, αναφέρει ο ίδιος. Ο Τούτου, ο οποίος πέθανε την επομένη των Χριστουγέννων σε ηλικία 90 ετών και η κηδεία του οποίου πραγματοποιήθηκε την Πρωτοχρονιά, ζήτησε ένα φτηνό φέρετρο και μια φιλική προς το περιβάλλον «αποτέφρωση»

Ο Τούτου ήταν υπέρμαχος της προστασίας του περιβάλλοντος. 'Εκανε πολλές ομιλίες και έγραψε πολλά άρθρα για την κλιματική κρίση. Το 2007 στο άρθρο «This Fatal Complacency» για τον Guardian αναφέρθηκε στην επίδραση της κλιματικής αλλαγής πάνω στις φτωχότερες χώρες του παγκόσμιου Νότου.

Με τον χώρο ταφής στις αστικές περιοχές παγκοσμίως να γίνεται όλο και πιο σπάνιος και ακριβός, η αλκαλική υδρόλυση έχει προφανή πλεονεκτήματα. Οι υποστηρικτές ισχυρίζονται ότι η υγρή «αποτέφρωση» καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από τη συμβατική και εκπέμπει λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου. 

ειδήσεις τώρακλιματική αλλαγήθάνατοςαποτέφρωση