Κόσμος|04.01.2022 11:33

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου με Μπλίνκεν – Στο επίκεντρο η Ουκρανία

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογο του Άντονι Μπλίνκεν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, «στην τηλεφωνική επικοινωνία του Τσαβούσογλου με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συζητήθηκαν η ένταση ανάμεσα στη Ρωσία-Ουκρανία, η αναζωογόνηση του στρατηγικού μηχανισμού, οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ καθώς και οι εξελίξεις στο Σουδάν, την Αιθιοπία και τον Καύκασο».

Στην γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ, Ντεντ Πράις σημειώθηκε ότι «ο υπουργός Μπλίνκεν και ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου συζήτησαν τη σημασία της συνέχισης του συντονισμού σχετικά με την απειλή της Ρωσίας να κλιμακώσει την ένταση στην Ουκρανία».

Ο Πράις σημείωσε πως οι δυο υπουργοί εκτός από τις εξελίξεις στο Κέρας της Αφρικής συζήτησαν επίσης το διορισμό ειδικών απεσταλμένων από την Τουρκία και την Αρμενία, προκειμένου να συζητήσουν τη διαδικασία εξομάλυνσης καθώς και τις προσπάθειες εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας.

Ο Πράις σημείωσε πως ο Μπλίνκεν και ο Τσαβούσογλου συζήτησαν όλα τα πεδία που εγείρουν ανησυχία και στις χώρες ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ.

Αντονι ΜπλίνκενΤουρκίαΜεβλούτ ΤσαβούσογλουΗΠΑειδήσεις τώρα