Κόσμος|04.01.2022 16:29

Δικαίωση των μαγισσών: Ζητούν αποκατάσταση της μνήμης των γυναικών που παραδόθηκαν στην πυρά

Κώστας Ασημακόπουλος

Οι μάγισσες έχουν γίνει βασικό στοιχείο της σύγχρονης κουλτούρας, αλλά ένα ζευγάρι ακτιβιστών επιχειρεί να φωτίσει την πιο σκοτεινή πλευρά της ιστορίας τους.

Η Κλερ Μίτσελ και η Ζόε Βεντιτότσι βρίσκονται πίσω από την οργάνωση Witches of Scotland (WoS), μια ομάδα που ζητά χάρη, συγγνώμη και ένα μνημείο για όσους κατηγορούνται και καταδικάστηκαν βάσει του νόμου περί μαγείας της χώρας του 1563 έως το 1736.

Δεν είναι ευρέως γνωστό, αλλά η Σκωτία εκτέλεσε πέντε φορές περισσότερες μάγισσες από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τις συντηρητικές εκτιμήσεις του WoS, σχεδόν 4.000 άνθρωποι κατηγορήθηκαν για μαγεία και περισσότεροι από 2.500 καταδικάστηκαν και κάηκαν.

Συγκριτικά, οι περίφημες δίκες μαγισσών του Σάλεμ στη Μασαχουσέτη κατηγορήθηκαν 300 γυναίκες και 19 καταδικάστηκαν σε θανατική ποινή.

Σύμφωνα με άρθρο του Κρις Σουίνι στο rt.com η μυθιστοριογράφος Βεντιτότσι εξήγησε: «Δεν είναι τόσο το ότι η Σκωτία ήταν το επίκεντρο της μαγείας, αλλά περισσότερο το ότι ήταν ένα επίκεντρο για τις κατηγορίες για μαγεία».

Ούτε η Βεντιτότσι  ούτε η Μίτσελ πιστεύουν στον αποκρυφισμό. «Στην εποχή των δοκιμών μαγείας στη Σκωτία, οι άνθρωποι ήταν Χριστιανοί και θα ήταν φρικτό να τους περιγράψουν ως μάγισσες», συνέχισε. «Υπήρχε ένα είδος ιστορικού ρεβιζιονισμού… που έλεγε ότι μερικές από αυτές τις γυναίκες ήταν βοτανολόγοι, θεραπεύτριες, ή μαίες και χαρακτηρίστηκαν μάγισσες. Η πατριαρχική κοινωνία τις στάμπαρε επειδή έκαναν αυτές τις ειδικές γυναικείες τέχνες. Αλλά αυτό δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Ήταν Χριστιανές και δεν θεωρούσαν τους εαυτούς τους μάγισσες. Το ελάχιστο που έχουμε χρέος να κάνουμε είναι η αποκατάσταση της μνήμης τους με τη δημιουργία κάποιου μνημείου», είπε η Κλερ Μίτσελ που είναι δικηγόρος και ειδικεύεται σε δικαστικές αδικίες, εδρεύει στο Εδιμβούργο. 

Ένα από τα κινητήρια στοιχεία της εκστρατείας του WoS είναι η επιθυμία να τονιστεί πώς οι γυναίκες ήταν περιθωριοποιημένες σε κάθε στιγμή της ιστορίας αλλά περισσότερο την επίμαχη περίοδο. 

ΜεσαίωναςΔικαιοσύνημάγισσεςπυράγυναίκες