Κόσμος|04.01.2022 23:53

Τουρκία κατά Δένδια: «Παραληρεί, αναπτύσσει προκλητική, λαϊκίστικη ρητορική»

Μαρία Ζαχαράκη

Απάντηση στις δηλώσεις του Νίκου Δένδια έδωσε ο εκπρόσωπος τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίτς, κάνοντας λόγο για «παραλήρημα» του υπουργού Εξωτερικών, ενώ χαρακτηρίζει τη ρητορική που αναπτύσσει κατά της Τουρκίας «λαϊκίστικη». Το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί και πάλι την Ελλάδα ότι δημιουργεί εντάσεις στην ανατ. Μεσόγειο, ενώ εκφράζει για άλλη μια φορά την ενόχλησή του για τις συμμαχίες της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, αν κάποιος απειλεί στην περιοχή, αυτή είναι η Ελλάδα. «Οι αντι-τουρκικές δηλώσεις, που κάνει σχεδόν καθημερινά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δένδιας, είναι ισχυρισμοί λαϊκίστικοι και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και δεν εξυπηρετούν την ειρήνη και τη σταθερότητα. Αυτή η προκλητική ρητορική δεν συνάδει ούτε με τις σχέσεις καλής γειτονίας ούτε με το πνεύμα των συμβουλευτικών συνομιλιών (σ.σ. διερευνητικών επαφών) που έχουμε ξαναρχίσει με την Ελλάδα.

Αυτό το παραλήρημα του Δένδια αποτελεί άλλη μία απόδειξη ότι η Ελλάδα προτιμά την ένταση, αναζητώντας βοήθεια από τρίτα μέρη και δημιουργώντας τεχνητές συμμαχίες κατά της Τουρκίας, αντί να επιλύει τα διμερή της ζητήματα και να αναπτύσσει τις σχέσεις της μέσα από έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο με τη χώρα μας. Οι χώρες με αυτοπεποίθηση δεν επιδεικνύουν τέτοια συμπεριφορά.

Η Ελλάδα αφενός προβάλλει αξιώσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα κατά της χώρας μας, αφετέρου συνεχίζει τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις και ενέργειες που αυξάνουν την ένταση, αντίθετα με το διεθνές δίκαιο, τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο.

Απορρίπτουμε τον ορισμό ‘απειλή’ που δίνει η Ελλάδα στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας μας, καθώς και τις προσπάθειές της να δημιουργήσει μια ανεδαφική αντίληψη προς αυτή την κατεύθυνση. Εάν υπάρχει απειλή στην περιοχή, αυτή η απειλή προκύπτει από τις μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας που αυξάνουν την ένταση.

Καλούμε την Ελλάδα για άλλη μια φορά να συνετιστεί και να επιστρέψει στην οδό της κοινής λογικής, όπως επίσης να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, αντί να προβαίνει σε προκλητικές ρητορικές και δραστηριότητες με λαϊκίστικα κίνητρα».

Τουρκίαειδήσεις τώραΑνατολική ΜεσόγειοςΝίκος Δένδιας