Κόσμος|05.01.2022 10:54

Αργεντινή: Δικαστής ανταλλάσσει φιλιά με ισοβίτη δολοφόνο

Newsroom

Αναστάτωση και αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Αργεντινή η δημοσιοποίηση ενός βίντεο στο οποίο η Μαρία Σουάρεζ, δικαστής στη νότια επαρχία Τσουμπούτ, έχει καταγραφεί να φιλά τον Κριστιάν «Μάι» Μπούστος στη φυλακή το απόγευμα της 29ης Δεκεμβρίου. Μία εβδομάδα νωρίτερα, η Σουάρεζ είχε συμμετάσχει σε μια επιτροπή δικαστών που θα αποφάσιζε εάν ο Μπούστος θα έπρεπε να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του αξιωματικού Λεάντρο Ρόμπερτς το 2009.

Η δικαστής ήταν η μόνη από τους συμμετέχοντες που καταψήφισε την ισόβια κάθειρξη, παρόλο που ήταν γνωστό πως ο Μπούστος ήταν ένας «άκρως επικίνδυνος κρατούμενος». Η διαφωνία της, πάντως, δεν ήταν αρκετή για να σώσει τον Μπούστος, ο οποίος καταδικάστηκε τελικά σε ισόβια.

Μετά την δημοσιοποίηση του βίντεο, η δικαστής βρίσκεται τώρα υπό έρευνα από το Ανώτατο Δικαστήριο για «ανάρμοστη συμπεριφορά« και είναι αντιμέτωπη με πιθανές κυρώσεις. Ο Μπούστος φυλακίστηκε για τη δολοφονία του στυνομικού το 2009, πυροβολώντας τον θανάσιμα όταν ο Λεάντρο Ρόμπερτς προσπάθησε να τον συλλάβει μετά από απόδραση από τη φυλακή. Ένα από τα αδέρφια του καταδικασθέντος έχασε επίσης τη ζωή του στη συμπλοκή, ενώ ένας δεύτερος αστυνομικός τραυματίστηκε.

Η ανακοίνωση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Σε ανακοίνωσή του το Ανώτατο Δικαστήριο σχετικά με τη συμπεριφορά της Σουάρεζ, ανέφερε: «Η δικαστής φέρεται να προχώρησε σε ανάρμοστη συμπεριφορά. Η έρευνα θα επιδιώξει να προσδιορίσει τις συνθήκες της συνάντησης μεταξύ αυτού του δικαστή και ενός κρατουμένου που θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνος και καταδικάστηκε πρόσφατα. Θα εξετάσει επίσης πόσο διήρκησε η συνάντηση και τα χαρακτηριστικά της, προκειμένου να επιβεβαιώσει εάν υπήρξαν παραβιάσεις του Νόμου Δημόσιας Δεοντολογίας και των εσωτερικών κανονισμών της δικαστικής αρχής»

δικαστήριοΑργεντινήδικαστήςφιλίισόβιαειδήσεις τώρα