Κόσμος|05.01.2022 15:07

Τουρκία: Πόλωση, σενάρια εμφυλίου και διεργασίες για εκλογές με άγνωστη ακόμη ημερομηνία

Μαρία Ζαχαράκη

Αυξάνεται επικίνδυνα η πολιτική πόλωση στο εσωτερικό της Τουρκίας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με υπαινιγμούς ακόμη και περί «εμφυλίου» από Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου.

Στην αυγή του 2022, στην Τουρκία επικρατούν δύο θεωρήσεις και δύο αναγνώσεις για την κατάσταση. Μάλιστα τόσο διαφορετικές μεταξύ τους, αλλά παράλληλα αρκετά ικανές να οδηγούν ακόμη και σε διατυπώσεις περί διχασμού και εμφυλίου στη χώρα.

«Ακριβώς όπως αυτό το έθνος έδωσε ένα μάθημα σε όσους βγήκαν στους δρόμους στις 15 Ιουλίου, έτσι και εσείς θα πάρετε το ίδιο μάθημα πρώτα από τον Αλλάχ. Η Λαϊκή Συμμαχία θα σας αντιμετωπίσει και θα σας κυνηγήσει», δήλωσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος απευθυνόμενος στο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος δεν άργησε να απαντήσει.

«Έι κάτοικε του παλατιού, όταν είδες τα ποσοστά πρόθεσης ψήφου, τα αυτιά σου δεν άκουγαν τί έλεγε η γλώσσα σου. Άρχισες τώρα να πλέκεις κι επίσημα το αφήγημα του εμφυλίου πολέμου. Αυτός ο λαός δεν τα χάβει αυτά! Αυτό το έθνος δεν θα χύσει αίμα στους δρόμους για να ζήσεις εσύ και οι παρατρεχάμενοί σου σε παλάτια», δήλωσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για να επανέλθει πάλι σήμερα λέγοντας στον Ερντογάν ότι δεν θα πέσει στην παγίδα που του στήνει.

«Δεν θα βγούμε στους δρόμους… Θέλουν να δημιουργήσουν ένα κλίμα σύγκρουσης… Δεν θα πέσουμε σε αυτή την παγίδα. Αυτό ονειρεύεται και περιμένει. Για αυτό δίνει το παράδειγμα της 15ης Ιουλίου», υπογράμμισε.

Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου προσπαθούν να στρέψουν το κλίμα προς την κατεύθυνση που εξυπηρετεί τις πολιτικές απολαβές που έχει λαμβάνειν ο καθένας τους.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν –από τη μία- συνεχίζει να εμφανίζεται αισιόδοξος ότι το 2022 θα «διορθώσει» την οικονομία κι ότι η χώρα θα ενταχθεί μάλιστα στις 10 κορυφαίες οικονομίες του κόσμου, ενώ δηλώνει βέβαιος ότι ο πληθωρισμός και οι αυξήσεις των τιμών είναι μία «φούσκα», που θα την κάνει να ξεφουσκώσει, όπως έκανε και με τη συναλλαγματική ισοτιμία που της αφαίρεσε τον ‘αφρό’, όπως είπε.

Ο Τούρκος πρόεδρος υπόσχεται συνεχώς παροχές, εσχάτως αυξήσεις σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, για να αλλάξει τις δημοσκοπήσεις υπέρ του, ο δε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα βλέπει πολύ σκούρα και ωθεί την πόλωση σε σημείο ώστε να αναγκαστεί η κυβέρνηση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

«Θα πεινάσουμε», λέει. «Η Τουρκία βυθίζεται σαν τον Τιτανικό. Μόνο ο αέρας που αναπνέουμε δεν έχει αυξηθεί».

Γιατί συναντήθηκαν Ερντογάν – Μπαχτσελί;

Στο κλίμα πόλωσης αυτό εντάσσεται και η σημερινή –μη προγραμματισμένη- συνάντηση του Ερντογάν με τον εθνικιστή εταίρο του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για να αξιολογήσουν τις τελευταίες εξελίξεις σε πολιτικό και οικονομικό πεδίο και πώς μπορεί η Λαϊκή Συμμαχία να προχωρήσει σε μία τέτοια ατμόσφαιρα ή αν μπορεί να την αλλάξει, γεγονός που πυροδότησε πάλι σενάρια ότι ο Μπαχτσελί θα ζητήσει από τον Ερντογάν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Οι πρόωρες εκλογές ωστόσο είναι απλά το «πυροτέχνημα» για ορισμένους, που εντυπωσιάζει μόνο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους… μάντεις-αναλυτές.

Ερντογάν και Μπαχτσελί –κατά άλλους- έχουν να συζητήσουν πολύ πιο ουσιαστικά θέματα και να λύσουν πριν η χώρα πάει σε εκλογές. Για παράδειγμα, αύξηση ποσοστών τους με πιθανή δίωξη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, κλείσιμο του φιλο-κουρδικού κόμματος HDP, προκειμένου να αποδυναμώσουν τους δύο πόλους που… αποδυναμώνουν εκλογικά την κυβέρνηση.

Έντονη κινητικότητα υπάρχει και στα δύο στρατόπεδα, γεγονός που αυξάνει την εσωτερική πόλωση και αβεβαιότητα στην Τουρκία ακόμη πιο πολύ, εξάπτοντας παράλληλα και την περιέργεια για το τί… κουνέλι θα βγάλει το τελευταίο καπέλο.

Κεμάλ ΚιλιτσντάρογλουΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώρα