Κόσμος|06.01.2022 22:25

Μετάλλαξη Όμικρον - ΠΟΥ: Λιγότερο σοβαρή η νόσηση αλλά όχι «ήπια» παραλλαγή

Newsroom

Ανησυχία προκαλεί παγκοσμίως η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού η οποία σπάει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ κρουσμάτων φέρνοντας νέα περιοριστικά μέτρα και αυστηροποιήσεις για τους ανεμβολίαστους σε όλο και περισσότερες χώρες την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι αν και προκαλεί λιγότερο σοβαρότερη νόσηση, σε καμία περίπτωση δεν είναι ώρα για εφησυχασμό αναφέροντας ότι δεν πρέπει να κατηγοριοποιηθεί ως «ήπια».

Η νέα αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη μετάλλαξη Όμικρον

Η πιο μολυσματική παραλλαγή Όμικρον της COVID-19 φαίνεται να προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση σε σχέση με το κυρίαρχο παγκοσμίως στέλεχος Δέλτα, αλλά δεν πρέπει να κατηγοριοποιηθεί ως «ήπια», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Μιλώντας κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο γενικός διευθυντής Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς επανέλαβε επίσης την έκκλησή του για μεγαλύτερη ισότητα παγκοσμίως στη διανομή των εμβολίων και στην πρόσβαση σε αυτά.

Με βάση τον τρέχοντα ρυθμό ανάπτυξης των εμβολιασμών, 109 χώρες θα χάσουν τον στόχο του ΠΟΥ να έχει εμβολιαστεί πλήρως το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού έως τον Ιούλιο, πρόσθεσε ο Τέντρος. Αυτός ο στόχος θεωρείται ότι βοηθά να τερματιστεί η οξεία φάση της πανδημίας.

Μια άλλη παραλλαγή - με την ένδειξη IHU και η οποία καταγράφηκε πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2021 - είναι μεταξύ αυτών που παρακολουθούνται από τον ΠΟΥ αλλά δεν κυκλοφορεί ευρέως, δήλωσε η τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για την COVID-19, Μαρία βαν Κέρκοβ.

Μιλώντας κατά την ίδια ενημέρωση από τη Γενεύη, ο σύμβουλος του ΠΟΥ Μπρους Έιλγουορντ δήλωσε ότι 36 χώρες δεν έχουν φθάσει καν στο 10% της εμβολιαστικής κάλυψης. Μεταξύ των ασθενών που νόσησαν σοβαρά παγκοσμίως, το 80% ήταν ανεμβολίαστοι, πρόσθεσε.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 50 στην Ιταλία

Η Ιταλία καταγράφει σχεδόν 190.000 μολύνσεις μέσα σε 24 ώρες και γίνεται η πρώτη χώρα που κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό σε όλους τους πολίτες άνω των 50 ετών.

«Συμφωνώ απολύτως γιατί δυστυχώς υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν πως η ελευθερία του ενός τελειώνει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου», δηλώνει ο Στέφανο Μαρινόνι, κάτοικος της Ρώμης. 

Από 15 Φεβρουαρίου, οι Ιταλοί άνω των 50 θα πρέπει να έχουν το σούπερ πράσινο πάσο για μπορούν να μπουν στη δουλειά τους, τις τράπεζες ή τα ταχυδρομεία. Που σημαίνει πως ένα αρνητικό τεστ δε θα αρκεί. Οι παραβάτες που εργάζονται θα πληρώνουν ως και 1.500 ευρώ πρόστιμο ενώ για όσους δεν εργάζονται το πρόστιμο θα είναι 100 ευρώ

Μαύρο ρεκόρ με πάνω από 300.000 κρούσματα στη Γαλλία

Ρεκόρ με πάνω από 332.000 κρούσματα μέσα σε μια ημέρα και στη Γαλλία. Η Βουλή πέρασε το νομοσχέδιο για το εμβολιαστικό πιστοποιητικό, το οποίο πλέον από τις 15 Ιανουαρίου θα είναι υποχρεωτικό για να μπει κάποιος σε εστιατόρια, σινεμά, θέατρα και αθλητικούς χώρους.

«Γιατί αυτός ο νόμος; Κοιτάξτε την υγειονομική κατάσταση. Η υγειονομική κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ. 

Ελάφρυνση μέτρων στη Βρετανία με σχεδόν 200.000 κρούσματα

Η Βρετανία κατέγραψε σχεδόν 195 χιλιάδες κρούσματα μέσα σε μια ημέρα. Παρόλα αυτά… μετά την διαβεβαίωση πως δε θα υπάρξουν νέα μέτρα, ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον περνά και σε ελάφρυνση των ταξιδιωτικών περιορισμών.

«Τα μέτρα είχαν περιορισμένη επίδραση στην αύξηση των κρουσμάτων και προκαλούσαν ζημιά στην τουριστική μας βιομηχανία», δήλωσε στη βρετανική Βουλή.

Τεράστια πίεση στα νοσοκομεία των ΗΠΑ 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 700 χιλιάδες μέσα σε ένα 24ωρο και η πίεση στα νοσοκομεία είναι τεράστια.

Ο 55χρονος Fred Rutherford ήταν αρνητής της πανδημίας και φανατικός αντιεμβολιαστής. Τώρα, από το κρεβάτι του νοσοκομείου στέλνει το δικό του μήνυμα: «Εμβολιαστείτε. Είναι ο μοναδικός τρόπος. Ο μοναδικός τρόπος για να ζήσετε»

μετάλλαξη ΌμικρονΠαγκόσμιος Οργανισμός Υγείαςαντιεμβολιαστέςυποχρεωτικός εμβολιασμόςΚορονοϊός