Κόσμος|07.01.2022 16:12

Τουρκία: Ύπουλες επιθέσεις και μέσω της τέχνης βλέπει ο Ερντογάν

Μαρία Ζαχαράκη

«Ύπουλες επιθέσεις» στον τουρκικό και ισλαμικό πολιτισμό «βλέπει» ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μιλώντας στα εγκαίνια της 2ης Μπιενάλε είπε ότι η Δύση τοποθετεί εντέχνως μηνύματα μέσω της τέχνης της, την οποία αναδεικνύουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, με σκοπό να κυριαρχήσει και μέσω της τέχνης στον κόσμο.

«Τα μηνύματα που τοποθετούνται εντέχνως στα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά έργα δυτικής προέλευσης, τα οποία σχεδόν αναπαράγονται σε όλο τον κόσμο, ιδίως μέσω των μέσων ενημέρωσης, φυσικά και έχουν κάποιο σκοπό», δήλωσε ο Ερντογάν ο οποίος κάλεσε σε νέο αγώνα για την προστασία της τουρκικής και ισλαμικής πολιτιστικής κληρονομιάς. «Είναι επιτακτική ανάγκη να ενεργοποιήσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε εναντίον αυτής της ύπουλης επίθεσης, η οποία έχει στόχο να εξωραΐσει κάθε είδους διαστροφή, κάθε είδους ανηθικότητα και κάθε είδους περιθωριοποίηση υπό το όνομα της τέχνης», δήλωσε.

Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε επίσης ότι η πραγματική έννοια της λέξης «τέχνη» προέρχεται από την αραβική γλώσσα κι όχι από τη λατινική που έχουν υιοθετήσει όλες οι δυτικές γλώσσες. «Η έννοια της τέχνης, η οποία συναντάται με τη λέξη ‘art’ στις δυτικές γλώσσες, προέρχεται από τη ρίζα του "arrangement" στα λατινικά, αλλά στην πραγματικότητα η λέξη "τέχνη" προέρχεται από την αραβική λέξη ‘φτιάχνω/κάνω’», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι «η διαφορά νοήματος μεταξύ ‘τακτοποίησης’ και ‘κατασκευής’ δείχνει επίσης τον τρόπο με τον οποίο αυτοί οι δύο πολιτισμοί δημιουργήθηκαν και αντιλήφθηκαν τον κόσμο, τους ανθρώπους, τα πράγματα και τη ζωή. Η λέξη «τακτοποίηση» ως νόημα σημαίνει αναδημιουργία ενός υπάρχοντος πράγματος, ενώ το να «φτιάχνεις» είναι κάτι πολύ πιο βαθύ, περιεκτικό και ουσιαστικό», είπε.

Κοράνι και Ισλάμ πηγή της τουρκικής τέχνης

Για τον Τούρκο πρόεδρο πηγή της «τουρκικής τέχνης» αποτελεί το Κοράνι κι το Ισλάμ. «Η πηγή της αντίληψης, της καλοσύνης και της ομορφιάς στον πολιτισμό μας, άρα και στην τέχνη μας, είναι αναμφίβολα το ιερό μας βιβλίο, το Κοράνι, και ο Άγιος Προφήτης μας. Όπως ο ήλιος φωτίζει και θερμαίνει ολόκληρο το σύμπαν, έτσι κι αυτές οι βασικές πηγές αποτελούν την έμπνευση, που μας καθοδηγεί στην τέχνη μας», σημείωσε.

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάντέχνηειδήσεις τώρα