Κόσμος|07.01.2022 19:52

Καζακστάν: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες Ελλήνων στο OPEN

Newsroom

Η αγριότητα των ταραχών έχει τρομοκρατήσει τους κατοίκους στην οικονομική πρωτεύουσα του Καζακστάν, το Αλμάτι, οι οποίοι παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, όπως τους ζητήθηκε από την κυβέρνηση.

Έλληνες που ζουν εκεί περιγράφουν στο OPEN την κατάσταση που βιώνουν.

«Να μένουμε στο σπίτι, να μην κυκλοφορούμε επειδή αυτή η βοήθεια που έχει έρθει από τις άλλες χώρες, δηλαδή δε θα ξέρουν, είσαι απλός άνθρωπος ή άνθρωπος o οποίος είσαι μαζί με τους βαρβάρους, δηλαδή γι’ αυτό μπορεί να σε πάρουν και σένα στη φυλακή, έτσι είπανε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της νεολαίας Ελλήνων του Καζακστάν, Γιάννης Καϊσίδης.

Μάλιστα όπως αναφέρουν, δεν είναι καν σίγουροι για την αιτία της ανάφλεξης.

Ο κ. Καϊσίδης προσθέτει ότι «το μάθαμε στις ειδήσεις, μας είπαν ότι είχαν ανεβάσει τις τιμές στο γκάζι και από αυτό βγήκε τέτοια κατάσταση, αλλά τώρα μας λένε ότι ανέβασαν επίτηδες τις τιμές, ούτως ώστε οι άνθρωποι να ξεσηκωθούν».

«Όλα σπάσανε, όλα σπάσανε», περιγράφει δραματικά, η Αλεξάνδρα, επίσης κάτοικος του Καζακστάν ενώ περιγράφοντας την κατάσταση σημειώνει ότι «γυρίζουν με όπλα αυτοί οι τρομοκράτες».

Από την πρώτη στιγμή κόπηκε το ίντερνετ και οι τηλεπικοινωνίες, με τους ίδιους να μην μπορούν να έχουν πλήρη ενημέρωση.

«Δε δουλεύει το internet και σήμερα δε δουλεύει ακόμα. Τα σταθερά ναι, τα κινητά όχι. Η τηλεόραση δε λέει ας πούμε πολλά και κάποιες τηλεοράσεις δε δουλεύουν», δηλώνει ο επίτιμος πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Σωματείων Καζακστάν, Παύλος Θεοδωρίδης. 

Πλέον κυκλοφορούν μόνο για τις βασικές καθημερινές ανάγκες.

«Τώρα παλεύουν επειδή η κατάσταση δεν έχει λυθεί 100%, οι αστυνομικοί μας και οι τρομοκράτες παλεύουν, καταλήγει ο κ. Καϊσίδης. 

Η κατάσταση στο Καζακστάν φαίνεται να τείνει προς εξομάλυνση και οι ίδιοι ελπίζουν να επιστρέψουν γρήγορα στην κανονικότητα της ζωή τους.

Καζακστάνεξέγερσημαρτυρίαειδήσεις τώρααστυνομία