Κόσμος|08.01.2022 16:51

Κύπρος - Μετάλλαξη Deltacron: Οι πρώτες εκτιμήσεις του υπουργού Υγείας για την επικινδυνότητά της

Newsroom

Την εκτίμηση πώς η μετάλλαξη Deltacron του κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε το Σάββατο στην Κύπρο δεν είναι κάτι ανησυχητικό δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ο οποίος επισκέφθηκε το μεσημέρι το εμβολιαστικό κέντρο «Σπύρος Κυπριανού», στη Λεμεσό, όπου γίνονται εμβολιασμοί παιδιών.

Η ταυτοποίηση έγινε από την ομάδα του καθηγητή του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Λεόντιου Κωστρίκκη ο οποίος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΣΤΡΑ στην Κύπρο, ο Δρ. Κωστρίκκης ανέφερε ότι πρόκειται για τη μετάλλαξη Deltacron η οποία δεν έχει ταυτοποιηθεί σε καμία χώρα μέχρι τώρα. Όπως εξήγησε, η ομάδα του εξέτασε τα γονιδιώματα 25 ασθενών και βρέθηκε η μετάλλαξη Δέλτα με την παραλλαγή Όμικρον.

Από την πλευρά του ο κ. Χατζηπαντέλας σημείωσε το Υπουργείο ήταν ενήμερο και πως δεν είναι κάτι ανησυχητικό τη συγκεκριμένη στιγμή, αφού είναι συνδυασμός δυο μεταλλάξεων που ήδη υπάρχουν στην Κύπρο.

Όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, περισσότερα στοιχεία θα δοθούν στη δημοσιότητα σε συνέντευξη Τύπου στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενώ την ίδια ώρα ο κ. Χατζηπαντέλας εξέφρασε την περηφάνια του «για τους επιστήμονες που έχουμε στον τόπο μας, γιατί τα αποτελέσματα και οι έλεγχοι και οι εξετάσεις που είχαμε χθες από τον κ. Κωστρίκη, είναι κάτι που θεωρώ ότι είναι πρωτοπόρα και βάζουν τη χώρα μας στον παγκόσμιο χάρτη, όσον αφορά θέματα υγείας».

Λήξαν το θέμα με τον Άδωνι Γεωργιάδη

Ο κ. Χατζηπαντέλας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα που ξέσπασε στα μέσα της εβδομάδας και τις δηλώσεις Άδωνι Γεωργιάδη για την αξιοπιστία και τις τιμές των τεστ στην Κύπρος, αναφέροντας ότι «μετά την τοποθέτηση του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, το θέμα έχει λήξει».

«Θέλω να αναφέρω ότι έχω άριστες σχέσεις με τον ομόλογο μου, Υπουργό Υγείας της Ελλάδας, τον κ. Πλεύρη, μιλούμε σχεδόν μια φορά την εβδομάδα και ανταλλάσσουμε απόψεις όσον αφορά τον κορονοϊό και αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί», πρόσθεσε. 

μετάλλαξηειδήσεις τώραΚορονοϊόςυπουργείο ΥγείαςΚύπρος