Κόσμος|08.01.2022 23:02

Ο κορονοϊός κυριεύει τον πλανήτη - Ανησυχία για την αύξηση σε νοσηλείες παιδιών κάτω των 5

Newsroom

Σοκ προκαλεί παγκοσμίως η μετάλλαξη Όμικρον καθώς η παραλλαγή από τη Μποτσουάνα και τη Νότια Αφρική έχει συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων παγκοσμίως κατά 270% από τα τέλη Νοεμβρίου όταν και εντοπίστηκε με πάνω από 2.000.000 νέες μολύνσεις να καταγράφονται καθημερινά σε όλο τον κόσμο, την ώρα που η αύξηση των νοσηλειών σε παιδιά κάτω των 5 ετών τα οποία δεν μπορούν να εμβολιαστούν έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ. 

Η μεγάλη πλειονότητα των νέων κρουσμάτων εντοπίζεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη (7.211.290 κρούσματα σε επτά ημέρες, +47% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα) και στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά (4.808.098 κρούσματα, +76%). Αυτές οι δύο περιφέρειες αντιπροσωπεύουν αντιστοίχως το 49% και το 33% των κρσουσμάτων που καταγράφηκαν μέσα σε μία εβδομάδα σε όλο τον κόσμο.

Πάνω από 100.000 νοσηλείες παιδιών στις ΗΠΑ

Μεγάλη είναι η ανησυχία για τα παιδιά καθώς την ώρα που ο πλανήτης μετρά πάνω από 300 εκατ. κρούσματα από την αρχή της πανδημίας, η Όμικρον σαρώνει τις ΗΠΑ, μέσα στην πρώτη εβδομάδα του 2022, νοσηλεύτηκαν πάνω από 100.000 παιδιά έως 5 ετών. 

«Δυστυχώς, βλέπουμε τα ποσοστά νοσηλειών να αυξάνονται για παιδιά από μηδέν έως πέντε ετών. Παιδιά που ακόμα δεν μπορούν να εμβολιαστούν», επισημαίνει η Ρόσελ Βαλένσκι, Διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ. 

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας εξετάζει με σκεπτικισμό την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους υπαλλήλους των εταιριών με μεγάλο αριθμό εργαζομένων.

«O COVID, όπως τον αντιμετωπίζουμε τώρα δε θα μείνει για πάντα. Δεν είναι ανάγκη να γίνει η νέα κανονικότητα», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος. 

Στα όρια της κατάρρευσης τα συστήματα Υγείας στην Ευρώπη 

Στη Βρετανία, που κατέγραψε σχεδόν 180.000 κρούσματα μέσα σε μια ημέρα, οι επικεφαλής του Δημόσιου Συστήματος Υγείας φοβούνται για κατάρρευση των νοσοκομείων.

«Νομίζω πως πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, όταν μιλάμε για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, έχουμε δύσκολες εβδομάδες μπροστά μας», ξεκαθαρίζει ο βρετανός υπουργός Υγείας, Σατζιντ Τζάβιντ

Σκηνές στα πάρκινγκ των νοσοκομείων της Ιταλίας

Δύσκολη η κατάσταση στα νοσοκομεία και στην Ιταλία που κατέγραψε πάνω από 108.000 κρούσματα μέσα σε ένα 24ωρο. Οι σκηνές επέστρεψαν στα πάρκινγκ τον νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας.

Ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Νάπολης κρούει τον κώδωνα τον κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι «μπορεί να δούμε ξανά τις εικόνες που είχαμε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2020».

Ουρές στη Γαλλία για ένα τεστ

Στη Γαλλία με τις 261.000  κρούσματα σε 24 ώρες, οι Παριζιάνοι σχηματίζουν ουρές και περιμένουν με τις ώρες για να κάνουν ένα τεστ ενώ στη Γερμανία με τις 56 χιλιάδες κρούσματα μέσα σε μια ημέρα, οι πολίτες θα πρέπει να δείχνουν πιστοποιητικό με την αναμνηστική δόση ή αρνητικό τεστ 24ων ωρών για να μπουν σε μπαρ, εστιατόρια και καφέ.

«Πιστεύω πως αυτοί οι περιορισμοί είναι πολύ λογικοί και θα ενθαρρύνουν τον κόσμο να πάει να εμβολιαστεί», δηλώνει κάτοικος του Βερολίνου.

Η Αυστρία κατέγραψε σχεδόν 9 χιλιάδες κρούσματα μέσα σε 24 ώρες. Ένα από αυτά είναι ο Καγκελάριος της χώρας Κάρλ Νεχάμερ.

παιδιάΗνωμένες ΠολιτείεςΚορονοϊόςΒρετανίαμετάλλαξη Όμικρον