Κόσμος|09.01.2022 21:13

Τουρκία - Ντουρσούν Τσιτσέκ: Ο βουλευτής του Κιλιτσντάρογλου μιλάει στο OPEN

Newsroom

Αποκλειστική συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN παραχωρεί ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας, Ντουρσούν Τσιτσέκ.

Οι ήπιοι τόνοι που χρησιμοποιεί ο βουλευτής του κεμαλικού κόμματος δεν μπορούν να κρύψουν την επιδίωξη της Τουρκίας να επιβάλει την πολιτική της με όλα τα μέσα.

Όπως αναφέρει ο Ντουρσκούν Τσιτσέκ μιλώντας στο OPEN, αν οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι συνεργαστούν και αναποφασιστεί να εξορύξουν μαζί αλλά και το πώς θα πουλάνε το φυσικό αέριο και πώς θα μοιραστούν τα κέρδη του πετρελαίου τότε καμία ένταση δε θα υπάρξει.

Απαντώντας στο ερώτημα για το τι θα συμβεί αν η Κύπρος συνεχίσει το πρόγραμμα των εξορύξεων στην Ανατολική Μεσόγειο όπως το έχει σχεδιάσει, ο βουλευτής απάντα ότι αν η Τουρκία και οι Τούρκοι της Βόρειας Κύπρου δεν συμπεριληφθούν στις εξορύξεις και αν αυτό δε γίνει κατανοητό, αυτός θα ήταν ένας λόγος έντασης.

«Οι δυνάμεις της Τουρκίας βρίσκονται στην περιοχή για να προστατεύσουν την ιδιοκτησία της Βόρειας Κύπρου», προσθέτει. 

Όπως αναφέρει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων toy OPEN η Γεωργία Γαρατζιώτη η επιθετικότητα γίνεται ξεκάθαρη στην ερώτηση για την απειλή πολέμου που έχει υιοθετήσει η τουρκική Βουλή στην περίπτωση που η Ελλάδα αυξήσει τα χωρικά της ύδατα πέραν των έξι ναυτικών μιλίων όπως έχει δικαίωμα από το Διεθνές Δίκαιο

«Το Αιγαίο πέλαγος είναι ιδιαίτερη θάλασσα και υπάρχουν πολλά νησιά απάντα, προσθέτοντας ότι υπάρχουν παραπάνω από 6 μίλια χωρικών υδάτων όσο αφορά στο Διεθνές Θαλάσσιο Εμπόριο», αναφέρει.

«Είναι απαράδεκτο ως προς το συμφέρον της Τουρκίας γιατί η Τουρκία είναι κύρια Ήπειρος», δηλώνει προσθέτοντας ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να παρακολουθεί σαν απλός θεατής στην Ελλάδα πρέπει να προστατεύσει τα συμφέροντα της».

Ο Τσιτσέκ έχει διατελέσει διοικητής αμφίδρομων των καταδρομών της στρατιάς του Αιγαίου η οποία έχει ως μοναδικό στόχο τα ελληνικά νησιά.

Στο κρίσιμο ερώτημα σχετικά με τους λόγους όπου η τουρκική κυβέρνηση έχει ενοχληθεί τόσο πολύ από τις αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ ο βουλευτής απάντα ότι κάθε χώρα μπορεί να κάνει συμφωνίες με άλλες χώρες και να προστατεύει τα συμφέροντα της, ωστόσο προσθέτει ότι αρκεί αυτές τις συμφωνίες να μην είναι προς όφελος μόνο της μιας χώρας.

φυσικό αέριοΤουρκίαΑιγαίοπετρέλαιοΚεμάλ ΚιλιτσντάρογλουCHPεξόρυξηΚύπρος