Κόσμος|10.01.2022 09:10

Καζακστάν: Αποκαταστάθηκε το Διαδίκτυο στην Αλμάτι - Η κυβέρνηση απέσυρε ανακοίνωση για 164 νεκρούς

Newsroom

Αποκαταστάθηκε η πρόσβαση στο Διαδίκτυο στην Αλμάτι μετά τις τεραστίων διαστάσεων ταραχές που έλαβαν χώρα στη μεγαλύτερη πόλη του Καζακστάν τις τελευταίες πέντε ημέρες. Σύμφωνα με ανταποκριτή του AFP, στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας με πληθυσμό κάπου 1,8 εκατ. κατοίκων, έγινε ξανά εφικτή η πρόσβαση σε εγχώριους και διεθνείς ιστότοπους. Την ίδια ώρα η κυβέρνση απέσυρε ανακοίνωσή της που έκανε λόγο για τουλάχιστον 164 νεκρούς, ενώ τα διεθνή ΜΜΕ υπογραμμίζουν πως έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 150 θάνατοι.

H Δευτέρα είναι ημέρα εθνικού πένθους στο Καζακστάν, μετά τις χειρότερες ταραχές στην ιστορία της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας από την ανεξαρτησία της. Σταδιακά, η ζωή επανέρχεται στην ομαλότητα νωρίς το πρωί, με τα ΜΜΜ να κυκλοφορούν και πάλι, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα των βίαιων επεισοδίων.

Σε «τρομοκρατικές οργανώσεις» και στα ΜΜΕ αποδίδουν τις ταραχές οι Αρχές

Οι αρχές του Καζακστάν διατείνονται πως οι αιματηρές ταραχές στην Αλμάτι οφείλονταν σε επίθεση «τρομοκρατικών οργανώσεων» και εκφράζουν δυσαρέσκεια για τον τρόπο που καλύφθηκαν από ΜΜΕ σε διεθνές επίπεδο οι ταραχές, που άρχισαν με τις διαδηλώσεις εξαιτίας της αύξησης της τιμής των καυσίμων στο δυτικό τμήμα της χώρας τη 2η Ιανουαρίου.

Η κυβέρνηση απέσυρε την ανακοίνωση για 164 νεκρούς

Το βράδυ της Κυριακής, το υπουργείο Πληροφοριών απέσυρε ανακοίνωση που είχε αναρτήσει νωρίτερα μέσα στην ημέρα στον επίσημο λογαριασμό του στην πλατφόρμα Telegram και ανέφερε πως σκοτώθηκαν πάνω από 164 άνθρωποι στις ταραχές στη χώρα. Υποστήριξε ότι η ανακοίνωση αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα εξαιτίας «τεχνικού λάθους».

Σε ανακοίνωσή του προς τον Τύπο σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών τόνισε πως η ειδησεογραφία και η αρθρογραφία στα ξένα μέσα ενημέρωσης δημιούργησαν «τη λαθεμένη εντύπωση ότι η κυβέρνηση του Καζακστάν στράφηκε εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών», ενώ κατ’ αυτό «οι δυνάμεις ασφαλείας μας αντιμετώπισαν βίαια πλήθη που διέπρατταν τρομοκρατικές ενέργειες».

θάνατοιΚαζακστάνειδήσεις τώρα