Κόσμος|11.01.2022 08:37

Βρετανία: Τα IKEA κόβουν το επίδομα ασθενείας για το ανεμβολίαστο προσωπικό που μπαίνει σε καραντίνα

Newsroom

Η εταιρεία λιανικής πώλησης επίπλων ΙΚΕΑ αποφάσισε να περικόψει το επίδομα ασθενείας για το ανεμβολίαστο προσωπικό του Ηνωμένου Βασιλείου που αναγκάζεται να μπει σε καραντίνα λόγω στενής επαφής με κάποιον με Covid-19, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στην IKEA δικαιούνται νόμιμο επίδομα ασθενείας μόνο 96,35 λίρες την εβδομάδα κατά τη διάρκεια 10 ημερών απομόνωσης, σε σύγκριση με εβδομαδιαίο μισθό άνω των 400 λιρών -προ φόρων- για έναν μέσο εργαζόμενο στο κατάστημα. Ωστόσο, οι διευθυντές της εταιρείας, η οποία απασχολεί 10.000 υπαλλήλους στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα εξετάσουν τις συνθήκες.

Ορισμένοι εργοδότες έχουν πειραματιστεί με κίνητρα για να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένου του δωρεάν ελεύθερου χρόνου κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας, αλλά η ΙΚΕΑ και η εταιρεία κοινής ωφέλειας Wessex Water, έχουν ενωθεί με το σούπερ μάρκετ Morrisons στην επιβολή οικονομικού κόστους σε όσους δεν έχουν απαλλαγή και αρνούνται να εμβολιαστούν.

Όσοι πολίτες στην Αγγλία είναι πλήρως εμβολιασμένοι - με τουλάχιστον δύο δόσεις από τα περισσότερα εγκεκριμένα εμβόλια - δεν υποχρεούνται να μπουν σε καραντίνα εάν έχουν έρθει σε στενή επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί από με Covid-19. Ωστόσο, οι ανεμβολίαστοι που ήρθαν σε επαφή μέσω του κυβερνητικού συστήματος test-and-trace πρέπει και πάλι να αυτοαπομονώνονται βάσει νόμου. 

Η πολιτική της Ikea εισήχθη για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο, ενώ η Wessex Water ξεκίνησς να εφαρμόζει την περικοπή τη Δευτέρα. Η Mail on Sunday ανέφερε πρώτη τις πολιτικές. Η Wessex Water, η οποία εξυπηρετεί 2,8 εκατομμύρια πελάτες στη νοτιοδυτική Αγγλία, έλαβε μέτρα αφού υπέστη ρεκόρ απουσιών που σχετίζονται με την Covid-19 κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας. Οι εργαζόμενοι που αυτοαπομονώνονται επειδή έχουν μολυνθεί με κορονοϊό θα εξακολουθήσουν να πληρώνονται με τον πλήρη μισθό τους.

Εκπρόσωπος της ΙΚΕΑ δήλωσε: «Εκτιμούμε ότι πρόκειται για ένα θέμα - πρόκληση και όλες οι συνθήκες θα εξεταστούν κατά περίπτωση. Ως εκ τούτου, οποιοσδήποτε έχει αμφιβολίες ή ανησυχεί για την κατάστασή του ενθαρρύνεται να μιλήσει με τον προϊστάμενό του».

Εκπρόσωπος της Wessex Water δήλωσε: «Η συντριπτική πλειονότητα του εργατικού μας δυναμικού έχει εμβολιαστεί και είναι σημαντικό ως εταιρεία που παρέχει βασικές υπηρεσίες με υπαλλήλους-κλειδιά [να] εμβολιαστούν και οι υπόλοιποι για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, τους πελάτες και τους συναδέλφους τους. Για να διευκολύνουμε το προσωπικό μας, τα ραντεβού για το εμβόλιο μπορούν να κλείνονται σε ώρα εργασίας. Οι απουσίες λόγω του Covid έχουν διπλασιαστεί την τελευταία εβδομάδα, γι' αυτό πρέπει όλοι να είναι διαθέσιμοι ώστε να συνεχίσουμε να παρέχουμε αδιάλειπτα τις βασικές υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης».

Η Wessex Water ανέφερε ότι καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας δεν έθεσε σε αργία το προσωπικό της και όποιος χρειάστηκε να αυτοαπομονωθεί μετά την προσβολή από Covid έλαβε πλήρη μισθό.

Εταιρείες - κολοσσοί απολύουν προσωπικό που δεν έχει εμβολιαστεί

Σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, οι εταιρείες επέμειναν ότι το προσωπικό πρέπει να κάνει το εμβόλιο κατά του κοροναϊού ή διαφορετικά να πληρώσει μηνιαία τέλη, στην περίπτωση της Delta Air Lines, ή ακόμη και να χάσει τη δουλειά του σε εργοδότες όπως η United Airlines, η εταιρεία τεχνολογίας Google και η Citigroup, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε επίσης να "τσαντίσει" τους ανεμβολίαστους (οι οποίοι δεν εξαιρούνται) κάνοντας την καθημερινότητά τους ελαφρώς πιο δύσκολη.

Οι ειδικοί σε θέματα απασχόλησης έχουν προτείνει ότι οι πολιτικές «no jab, no job» (όχι εμβόλιο, όχι εργασία) θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστούν από τις εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της ισχυρότερης προστασίας των εργαζομένων και των κανόνων κατά των διακρίσεων. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας και της Φροντίδας στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι υποχρεωμένοι να εμβολιάζονται από τον Νοέμβριο.

ΚορονοϊόςΙΚΕΑκαραντίναΒρετανίαεργαζόμενοιειδήσεις τώρα