Κόσμος|12.01.2022 10:00

Μυστική άσκηση ασφαλείας στην ΕΕ: Θα διεξαχθεί μεγάλη άσκηση αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσεων

Κώστας Ασημακόπουλος

Η πρώτη μεγάλη και ενιαία άσκηση αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσεων θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών - αν όχι ωρών - από την Ευρωπαϊκή Ενωση με τη συμμετοχή υπηρεσιών ασφαλείας από πολλά κράτη μέλη της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που έκανε και τη σχετική αποκάλυψη, πρόκειται για άσκηση προσομοίωσης σε πειρατεία στις αλυσίδες εφοδιασμού και δικτύων διανομής της ηπείρου.

Άσκηση έξι εβδομάδων

Τα μέλη της ΕΕ θα ξεκινήσουν την άσκηση κάποια στιγμή τις επόμενες ημέρες και θα συνεχιστούν για έξι εβδομάδες, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο Bloomberg την Τρίτη 11/1, το οποίο επικαλείται εσωτερικά έγγραφα. Οπως αναφέρει «πολλά άτομα γνωρίζουν το θέμα και βρίσκονται στο στάδιο των προετοιμασιών».

Την πρότεινε η Γαλλία ως «stress test»

Η άσκηση προτάθηκε για πρώτη φορά από τη Γαλλία, η οποία ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ στις αρχές του έτους.

Η προσομοίωση της παραβίασης των δεδομένων προορίζεται ως «stress test» για το μπλοκάρισμα των χάκερς - εισβολέων. Θα στοχεύσει σε μεγάλο βαθμό τις αλυσίδες εφοδιασμού σε όλη την Ευρώπη και θα δει τους συμμετέχοντες να συντονίζουν τις διπλωματικές και δημόσιες αντιδράσεις στις επιθέσεις, καθώς και «για να μεταδώσουν κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις σε άλλα κράτη μέλη.

Ρεαλιστικά σενάρια

Σύμφωνα με το σενάριο οι εισβολές θα βασιστούν σε άλλες προηγούμενες επιθέσεις που έχουν γίνει στον κυβερνοχώρο ή σε αυτές που πιστεύεται ότι είναι πιθανές να γίνουν στο μέλλον, προκειμένου να είναι «όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικές», σύμφωνα με ένα από τα έγγραφα που βρέθηκε στα χέρια των συντακτών του Bloomberg.

Είναι άγνωστο εάν θα λάβει μέρος η Ελλάδα

Η ΕΕ σημείωσε ότι μεμονωμένα κράτη μέλη διαθέτουν μια ποικιλία εργαλείων για την καταπολέμηση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, αλλά τόνισε πως επί του παρόντος δεν διαθέτει ένα «πλαίσιο» για μια κοινή απάντηση σε ένα σημαντικό περιστατικό και αυτή ακριβώς την αδυναμία προορίζεται να αντιμετωπίσει η άσκηση. Το δημοσίευμα δεν αναφέρει ποιες χώρες θα συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα και είναι άγνωστο εάν σε αυτή την άσκηση θα λάβει μέρος και η Ελλάδα.

χάκερ εισβολήκυβερνοεπιθέσειςΕυρωπαϊκή ΈνωσηBloombergκυβερνοασφάλειαειδήσεις τώρα