Κόσμος|12.01.2022 15:23

Σάλος στην Ιταλία με φέρετρο που ήταν καλυμμένο με ναζιστική σημαία

Κώστας Ασημακόπουλος

Οργή και αποτροπιασμό έχουν προκαλέσει στην Ιταλία βίντεο και φωτογραφίες από κηδεία που έγινε στη Ρώμη και οι πενθούντες τοποθέτησαν ναζιστική σημαία πάνω από το φέρετρο του εκκλειπόντος. 

Οργισμένη είναι η αντίδραση της Καθολικής Εκκλησίας παρότι ακόμα επίσημα δεν έχει πάρει θέση Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος είναι επίσημα επίσκοπος της Ρώμης.

Φώναζαν παρόν

Οι πενθούντες κάλυψαν το φέρετρο με ναζιστική σημαία και έκαναν φασιστικούς χαιρετισμούς με το δεξί τους χέρι φώναζαν «Presente» (παρόν).

Η ιταλική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Open δημοσίευσε φωτογραφίες και βίντεο από τα όσα διαδραματίστηκαν έξω από την εκκλησία της Αγίας Λουκίας στη Ρώμη, προκαλώντας αντιδράσεις για την παρουσία του ναζιστικού συμβόλου σε θρησκευτικό ίδρυμα.

Ανακοίνωση της Καθολικής Εκκλησίας

Σε δήλωση της η Καθολική Εκκλησία της Ρώμης αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση και ανάμειξη με τα δρώμενα στην κηδεία υποστηρίζοντας ότι ο ιερέας της ενορίας και ο ιερέας που έκανε την κηδεία δεν γνώριζαν τι συνέβη έξω μετά το τέλος της λειτουργίας.

«Αυτή η ιδεολογική και βίαιη εκμετάλλευση, ειδικά μετά από μια πράξη λατρείας κοντά σε έναν ιερό τόπο, παραμένει σοβαρή, προσβλητική και απαράδεκτη για την εκκλησιαστική κοινότητα της Ρώμης και για όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης στην πόλη μας», είπε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Καθολικής Εκκλησίας της Ρώμης.

Τα αγνοούσαν οι ιερείς

Το Αποστολικό Βικαριάτο της Καθολικής Εκκλησίας της Ρώμης δήλωσε ότι η ενορία επιβεβαίωσε πως «τα γεγονότα έξω από την εκκλησία  αλλά έγιναν χωρίς καμία εξουσιοδότηση είτε από τον ιερέα της ενορίας είτε από τον εορτάζοντα ιερέα που «αγνοούσαν» τα προγραμματισμένα γεγονότα πριν συμβούν, αποκαλώντας τη ναζιστική σημαία «ένα φρικτό σύμβολο ασυμβίβαστο με τον χριστιανισμό».

Η εκκλησία της Αγίας Λουκίας έσπευσε να αποστασιοποιηθεί «από κάθε λέξη, χειρονομία και σύμβολο που χρησιμοποιείται έξω από την εκκλησία, που αποδίδεται σε εξτρεμιστικές ιδεολογίες μακριά από το μήνυμα του Ευαγγελίου του Χριστού».  

καθολική εκκλησίακηδείαΠάπας ΦραγκίσκοςναζιστήςΝαζί