Κόσμος|13.01.2022 16:48

Kulup: Έντονη κοινωνική συζήτηση στην Τουρκία για τους διωγμούς των Ελλήνων

Μαρία Ζαχαράκη

H σειρά του Netflix «Club / Kulup» έχει πυροδοτήσει έντονες κοινωνικές συζητήσεις στην Τουρκία για τα Σεπτεμβριανά αλλά και για τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η σειρά εξιστορεί την Κωνσταντινούπολη του 1955, ωστόσο οι διαπολιτισμικές σχέσεις που απεικονίζονται ισχύουν ακόμη και σήμερα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Oksijen», η δεύτερη σεζόν της σειράς Kulup (Club) που παρουσιάζει τα Σεπτεμβριανά το ΄55, αποτελεί ένα έντιμο και ευαίσθητο πορτρέτο της σύγχρονης τουρκικής κοινωνίας, ενώ έχει ιδιαίτερη σημασία το ότι προβάλλει τις πίστεις, τις κουλτούρες και τις παραδόσεις της Τουρκίας που μέχρι τώρα παραγνωρίζονταν.

Όπως σημειώνεται, μέχρι τώρα υπήρχε μια στερεοτυπική απεικόνιση των μειονοτήτων. Η σειρά Kulup δείχνει πως «το πογκρόμ του ’55 δεν ήταν μια διαμάχη πολιτισμών, αλλά μια λεπτομερώς σχεδιασμένη επίθεση του κράτους προς τις μειονότητες.

Στη "νύχτα των κρυστάλλων" υπήρξαν μεγάλες καταστροφές, ωστόσο το πιο σημαντικό ήταν οι απώλειες που πλήγωσαν ολόκληρη την κοινωνία, απώλειες που δεν είχαν επιστροφή.

Σύμφωνα με τα αρχεία, σημειώθηκαν 30 θάνατοι, 300 τραυματισμοί, καθώς και 400 βιασμοί, ενώ όπως και στο πογκρόμ της Θράκης το 1934, η ανθρώπινη ντροπή σκεπάστηκε κάτω από το χαλί.
Το θέμα μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν δεν συζητούνταν με την αιτιολογία πως ‘και οι τοίχοι έχουν αυτιά’».

Αντιπαράθεση Ελλήνων και Τούρκων στο twitter: Ποιος έκαψε τη Σμύρνη

Ο αρχισυντάκτης της εβραϊκής εφημερίδας «Salom», Ivo Molinas, σε ανάρτηση του στο twitter προκάλεσε συζητήσεις.
Όπως έγραψε, «μπορεί να προσπεράσεις το φόρο περιουσίας και τα Σεπτεμβριανά στα βιβλία ιστορίας, αλλά μια μέρα κάποιος εξηγεί την ιστορία σε όλη της την πραγματικότητα. Και ο λαός μαθαίνει το παρελθόν και κρίνει. Έτσι είναι η ζωή».

Η ανάρτηση προκάλεσε ποικίλα σχόλια, ενώ ξεκίνησε και συζήτηση μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων για το ποιος έκαψε τη Σμύρνη.
Σύμφωνα με σχόλιο Τούρκου χρήστη «μπορείτε να ερευνήσετε τη γενοκτονία των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων και των Εβραίων το 1821;», με Έλληνα χρήστη να απαντά «Αναφέρεστε στο 1821. Τότε υπήρχε επανάσταση και υπήρξε και σφαγή…Μπορείτε να συγκρίνετε τη σφαγή στην Τριπολιτσά με την πυρκαγιά στη Σμύρνη το 1922. Στον πόλεμο επικρατεί το μίσος. Τα Σεπτεμβριανά σημειώθηκαν σε περίοδο ειρήνης».

«Όλοι γνωρίζουν πως οι Έλληνες και οι Αρμένιοι έκαψαν τη Σμύρνη», ήταν η απάντηση, με τον Έλληνα χρήστη να σχολιάζει «ο ελληνικός στρατός είχε προ πολλού αποχωρήσει διότι είχε ηττηθεί. Η πυρκαγιά ξεκίνησε μετά την υποχώρηση…Τσεκάρετε τις ημερομηνίες».
Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε «Οι Έλληνες που έχασαν τον πόλεμο, το έσκασαν από τον τουρκικό στρατό βάζοντας φωτιά στην Ανατολία. Να είστε λίγο πιο προσεκτικοί με την ιστορία».

Η απάντηση του Έλληνα χρήστη «Ναι, οι Έλληνες έκαψαν τουρκικά χωριά, όχι τη Σμύρνη…Δείξτε μου αποδείξεις, μην είστε φανατικοί (..) Εσείς οι Τούρκοι δε θέλετε να αποδεχθείτε τις κτηνωδίες που διαπράξατε…Αυτή είναι η διαφορά μας. Δεν αρνούμαστε τον εμπρησμό και τις λεηλασίες των ελληνικών δυνάμεων…Αλλά είστε θλιβεροί, φανατικοί που δε θέλετε την αλήθεια».

Ακολούθησε ακόμη μια απάντηση «Δε θα δεχθούμε τίποτε που δεν έχουμε διαπράξει. Λέγοντας ψέματα νομίζετε ως θα καταφέρετε να αποδεχθούμε τις ανοησίες αυτές; Η Ανατολία είναι πατρίδα μας. Δεν την κάψαμε εμείς. Δεν κάψαμε τη Σμύρνη. Κερδίσαμε τον πόλεμο, γιατί να την κάψουμε; Επειδή είστε φανατικός δεν μπορείτε να δείτε την πραγματικότητα».

«Ρεαλιστική η απεικόνιση των Σεπτεμβριανών από τη σειρά»

Η εβραϊκή -στην τουρκική γλώσσα - εφημερίδα «Salom» σε άρθρο με τίτλο «Το Kulup και τα Σεπτεμβριανά», σημειώνει πως «η σειρά φέρνει στον κινηματογράφο την ντροπιαστική αυτή σελίδα της πρόσφατης ιστορίας μας στην πιο ρεαλιστική της μορφή.
Το Kulup μπορεί να είναι σοκαριστικό, ρεαλιστικό και εντυπωσιακό σε ό,τι αφορά στα γεγονότα των Σεπτεμβριανών, τα οποία και ξεχωρίζουν με τη δραματική τους ένταση.

Οι προβοκάτορες που τους είχαν έναντι χρηματικής αμοιβής προσλάβει, υποδεικνύουν τους μη μουσουλμάνους ως πηγή όλων των κακών, προκαλούν τις μάζες και παρακινούν σε δράση, λέγοντας ‘αναθρέψαμε φίδι στον κόρφο μας’. Τα Σεπτεμβριανά μπήκαν στην πρόσφατη ιστορία μας ως ιδιαίτερα σκοτεινές ημέρες, με λεηλατημένα καταστήματα, καμένα και κατεστραμμένα σπίτια, καθώς και γυναίκες και νεαρές κοπέλες που βιάστηκαν».

Έπαινοι από Τούρκους καλλιτέχνες

Σύμφωνα επίσης με τον γνωστό Τούρκο πιανίστα, Φαζίλ Σάι, «η δεύτερη σεζόν της σειράς του Netflix που παρουσιάζει το πογκρόμ των Σεπτεμβριανών που άλλαξαν τις ζωές των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης, προσεγγίζει με αριστοτεχνικό τρόπο ένα δύσκολο και σημαντικό θέμα, είναι μια σειρά που όλοι πρέπει να παρακολουθήσουν».

Τουρκίαειδήσεις τώραμικρασιατική καταστροφήΣεπτεμβριανάNetflix