Κόσμος|22.01.2022 19:59

Φυσικό αέριο: Με το Κατάρ διαπραγματεύονται οι ΗΠΑ για την τροφοδοσία στην Ευρώπη

Newsroom

Με το Κατάρ και άλλους εξαγωγείς φυσικού αερίου διαπραγματεύονται οι ΗΠΑ θέλοντας να διασφαλίσουν ότι δε θα διαταραχθεί περαιτέρω η ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης, σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το imerisia.gr, οι συζητήσεις με το Κατάρ και χώρες της ΕΕ εστιάζουν στη διασφάλιση της μεταφοράς με πλοία πρόσθετων φορτίων υγροποιημένου αερίου (LNG), καθώς είναι ελάχιστη η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας.

Αν υπάρξει σύγκρουση στην Ουκρανία, πιθανότατα θα υπάρξει νέο πρόβλημα με την προσφορά αερίου στην Ευρώπη, η οποία βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με τιμές – ρεκόρ.

«Εξετάζουμε τι μπορεί να γίνει για να προετοιμαστούμε για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ιδιαίτερα στα μέσα του χειμώνα με τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης να είναι πολύ χαμηλά», δήλωσε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης στους Financial Times.

Φόβοι για χάος στην Ευρώπη

Αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει εκτεταμένο χάος, με μπλακ άουτ και αποδιάρθρωση της βιομηχανίας, αν οι ρωσικές εξαγωγές αερίου μειωθούν δραστικά μετά την εισβολή.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι τα υφιστάμενα συμβόλαια μεταξύ χωρών που εξάγουν LNG και Ασιατών αγοραστών ενέχουν τον κίνδυνο εξουδετέρωσης των όποιων νέων σχεδίων για την τροφοδοσία της Ευρώπης.

«Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί. Όλα είναι πραγματικά δύσκολα και περίπλοκα. Κοιτάζουμε τι θα κάνουμε στο πλαίσιο που λειτουργεί η αγορά, οι εμπορικοί όροι και τα φορτία», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Στέλεχος του ενεργειακού κλάδου προειδοποίησε ότι η Ευρώπη σχεδόν σίγουρα θα αντιμετωπίσει ακραία υψηλές τιμές ενέργειας σε περίπτωση εισβολής, κάτι που κάνει επιτακτικό τον συντονισμό των κυβερνητικών δράσεων για τη διασφάλιση εναλλακτικών πηγών LNG.

Με πληροφορίες από Financial Times

φυσικό αέριοΟυκρανίαΚατάρΡωσίαειδήσεις τώραΗΠΑ