Κόσμος|24.01.2022 15:08

Ρωσία κατά ΗΠΑ-NATO: «Υστερία» και «ψέματα» οι πληροφορίες για Ουκρανία

Newsroom

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε τη Δευτέρα τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ανατολής και Δύσης μετά την ανακοίνωση των σχεδίων για ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και την απομάκρυνση των οικογενειών των διπλωματών από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

«Οι εντάσεις εντείνονται με ανακοινώσεις και συγκεκριμένες ενέργειες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους σχετικά με την ανάπτυξη νέων δυνάμεων της Συμμαχίας στη Δυτική Ευρώπη. Κατήγγειλε «υστερία» από την πλευρά της Ευρώπης, αφού οι ανακοινώσεις για υποτιθέμενη επικείμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες. Οι πληροφορίες που βγαίνουν από τη Δύση είναι γεμάτες «υστερία» και «ψέματα», τόνισε.

Έκρινε «πολύ υψηλό» τον κίνδυνο επίθεσης του Κιέβου κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι δύο πλευρές βρίσκονται αντιμέτωπες από το 2014 σε έναν πόλεμο που έχει σκοτώσει περισσότερους από 13.000 ανθρώπους.

«Πράγματι, οι ουκρανικές αρχές συγκεντρώνουν ένα σημαντικό επίπεδο δυνάμεων και μέσων στα σύνορα με τις φιλορωσικές αυτονομιστικές δημοκρατίες», είπε ο Πεσκόφ, θεωρώντας ότι αυτή η κατάσταση «υποδηλώνει την προετοιμασία επιθετικών ενεργειών» από την πλευρά του Κιέβου. «Όλα αυτά οδηγούν σε μια κατάσταση όπου οι εντάσεις κλιμακώνονται», συνέχισε, προτού προσθέσει ότι η σημερινή «επιθετική ατμόσφαιρα» στην Ευρώπη είναι «μια πραγματικότητα». Η Ρωσία κατηγορείται από τη Δύση ότι έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα της Ουκρανίας προετοιμάζοντας επίθεση.

Η Μόσχα αρνείται οποιοδήποτε τέτοιο σχέδιο ενώ απαιτεί εγγυήσεις για την ασφάλειά της, συμπεριλαμβανομένης της μη ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, του τερματισμού της διεύρυνσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της ανάπτυξης στρατιωτικών της δυνάμεων στην περιοχή. Απαιτήσεις που δεν αποδέχεται η Δύση. Οι ΗΠΑ πρέπει, έπειτα από πολλούς γύρους συνομιλιών, να υποβάλουν «γραπτές» απαντήσεις για αυτό το θέμα μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Λίγο νωρίτερα, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι οι χώρες μέλη της Συμμαχίας έθεσαν τις δυνάμεις τους σε επιφυλακή και έστειλαν πλοία και μαχητικά αεροσκάφη για να ενισχύσουν την άμυνά τους στην ανατολική Ευρώπη απέναντι στις στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας στα σύνορά της με την Ουκρανία. Η κίνηση προστέθηκε σε ένα σωρό ενδείξεων ότι η Δύση προετοιμάζεται απέναντι σε μια επιθετική ρωσική κίνηση κατά της Ουκρανίας, αν και η Μόσχα αρνείται οποιοδήποτε σχέδιο εισβολής.

Νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 1,2 δισ. ευρώ στην Ουκρανία από την Κομισιόν

Στο μεταξύ, νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, μέσω έκτακτης ανάγκης και επιχορηγήσεων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Αυτό το πακέτο θα βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες λόγω της σύγκρουσης», είπε η πρόεδρος της Επιτροπής. Η ΕΕ θα προχωρήσει στην ταχεία εκταμίευση μιας πρώτης δόσης 600 εκατ. ευρώ και σύντομα θα αρχίσει να εργάζεται για ένα δεύτερο, πιο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα μακροχρηματοοικονομικής στήριξης για τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Επιπλέον, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι η Επιτροπή θα διπλασιάσει σχεδόν τη διμερή της βοήθεια προς την Ουκρανία σε επιχορηγήσεις φέτος, διαθέτοντας άλλα 120 εκατομμύρια ευρώ, για τις προσπάθειες οικοδόμησης κράτους και ανθεκτικότητας της χώρας. Σημείωσε, επίσης, ότι το επενδυτικό σχέδιο για τη χώρα, στοχεύει στη μόχλευση επενδύσεων άνω των 6 δισ. ευρώ.

«Η Ουκρανία είναι μια ελεύθερη και κυρίαρχη χώρα. Κάνει τις δικές της επιλογές και η ΕΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό της», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η ίδια ανέφερε ότι πριν μερικές ημέρες μίλησε με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Β.Ζελένσκι, για να αξιολογήσει την κατάσταση στην Ουκρανία που δημιουργήθηκε από τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας. «Συζητήσαμε πώς η ΕΕ θα μπορούσε να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, τόσο άμεσα όσο και μεσοπρόθεσμα. Όπως πάντα, η ΕΕ στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Είμαστε σταθεροί στην αποφασιστικότητά μας», προσέθεσε.

Η ΕΕ έχει ήδη παράσχει σημαντική βοήθεια στην Ουκρανία, τόσο για να υποστηρίξει την ανθεκτικότητα και τον εκσυγχρονισμό της χώρας, όσο και συγκεκριμένα για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19. Από το 2014, η ΕΕ και τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν διαθέσει πάνω από 17 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια στη χώρα.

Ευρωπαϊκή ΈνωσηΟυκρανίαειδήσεις τώραΒολοντιμίρ ΖελένσκιΗΠΑΟύρσουλα φον ντερ ΛάιενΚομισιόνΡωσία