Κόσμος|26.01.2022 06:45

Κριτική στην ηγέτιδα του Χονγκ Κονγκ γιατί δεν φοράει μάσκα – Το κάνω για να δείχνω σοβαρή, η απάντησή της

Newsroom

Η ηγέτις του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ υπερασπίστηκε τον εαυτό της απαντώντας στην κριτική που της ασκήθηκε επειδή δεν φορούσε μάσκα στις συνεντεύξεις Τύπου λέγοντας ότι το έκανε ώστε να δουν οι πολίτες πόσο "σοβαρή" ήταν μιλώντας για την πανδημία του κορονοϊού.

Η Λαμ δέχτηκε κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από κάποιους υγειονομικούς επειδή δεν φορούσε μάσκα την ώρα που ζητούσε από την κοινωνία να ακολουθήσει αυστηρούς κανόνες που η κυβέρνησή της είχε επιβάλει.

Η Λαμ είπε στη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου ότι η απόφασή της να μη φοράει μάσκα στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ήταν "πολυ καλά μελετημένη" και ότι φοράει μάσκα σε κάθε άλλη δραστηριότητά της.

"Τώρα είμαι πολύ σοβαρή, γιατί είμαι πολύ ανήσυχη. Οι πολίτες πρέπει να κατανοήσουν πώς νιώθω. Δεν πρόκειται να σας χαμογελάσω ή να δείχνω πολύ χαλαρή. Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή περίσταση", είπε η Λαμ.

Ο μικροβιολόγος Γουέν Κουόκ-γιουνγκ, ένας από τους κορυφαίους συμβούλους της Λαμ για τον κορονοϊό, που είναι γνωστός στο Χονγκ Κονγκ για τις μάσκες που φοράει που μοιάζουν με το ράμφος πάπιας, είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης: "όταν είμαστε ειδικοί ή ηγέτες πρέπει οι ίδιοι να δίνουμε το παράδειγμα".

Η τελευταία φορά που το Χονγκ Κονγκ βίωσε τόσο σκληρά μέτρα ήταν το 2020 στη διάρκεια των πρώτων μηνών της πανδημίας. Τα σχολεία, οι παμπ και τα γυμναστήρια είναι κλειστά και τα εστιατόρια κλείνουν στις έξι το απόγευμα, ενώ πολλοί εργάζονται και πάλι από το σπίτι.

Επιπλέον, πολύ λίγες πτήσεις επιτρέπεται να προσγειωθούν στο έδαφος του Χονγκ Κονγκ και σχεδόν καμία μετεπιβίβαση δεν επιτρέπεται.

Την περασμένη εβδομάδα οι αρχές του Χονγκ Κονγκ προκάλεσαν την οργή των ιδιοκτητών κατοικιδίων με την απόφασή τους να θανατώσουν περισσότερα από 2.000 χάμστερς έπειτα από την μόλυνση ενός εργαζόμενου σε κατάστημα με είδη ζώων, όπου 11 χάμστερς είχαν βρεθεί θετικά στον κορονοϊό.

Μόνο το περίπου 70% των πολιτών του Χονγκ Κονγκ είναι εμβολιασμένο και με τις δύο δόσεις, σε σύγκριση, για παράδειγμα, με τη Σιγκαπούρη όπου το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει σχεδόν το 90%.

Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι στο Χονγκ Κονγκ δεν έχουν κάνει ούτε μια δόση του εμβολολίου.

Κορονοϊόςειδήσεις τώραΧονγκ Κονγκνέα μέτρα