Κόσμος|27.01.2022 18:53

Τουρκία: Έντονη ανησυχία για την αγορά πυραύλων από την Κύπρο

Μαρία Ζαχαράκη

«Ανησυχητική» χαρακτηρίζει την ενίσχυση των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας από την Κυπριακή Δημοκρατία ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος επισκέπτεται την Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, την Καισάρεια. Ο Τατάρ δήλωσε ότι οι Ελληνοκύπριοι έκαναν νέα συμφωνία για προμήθεια πυραύλων με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις:

«Έμαθα ότι οι Ελληνοκύπριοι αγοράζουν νέους πυραύλους για να ενισχύσουν το αμυντικό τους σύστημα. Αυτό είναι εξαιρετικά λάθος. Θα αυξήσει περαιτέρω την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο. Δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι η εγγυήτρια της Κύπρου», σημείωσε με νόημα.

Η Τουρκία πρέπει να απαντήσει

«Ως εγγυητής πρέπει να απαντάς σε αυτά. Βέβαια, σε κάθε ευκαιρία, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στέλνουν τα απαραίτητα μηνύματα λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ούτε τα δικαιώματα της Τουρκίας, ούτε του τουρκοκυπριακού λαού να καταπατηθούν στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι:

«Βλέποντας τη θέση της Κύπρου, η σπουδαιότητα της Κύπρου αυξάνεται μέρα με τη μέρα ανάλογα με τις γεωστρατηγικές και γεωπολιτικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο».

ΤουρκοκύπριοιπύραυλοιΚύπροςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΕρσίν ΤατάρΧουλούσι Ακάρειδήσεις τώραΤουρκία