Κόσμος|28.01.2022 22:29

Πίτσμπουργκ: Κατέρρευσε γέφυρα από τα χιόνια λίγο πριν από την επίσκεψη Μπάιντεν

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
(AP Photo/Andrew Harnik)
(AP Photo/Andrew Harnik)
(AP Photo/Andrew Harnik)
(AP Photo/Andrew Harnik)

Δέκα τραυματίες είναι ο απολογισμός της κατάρρευσης γέφυρας στο Πίτσμπουργκ που είχε καλυφθεί από τα χιόνια. Κατέρρευσε σε μια δασωμένη ρεματιά, γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής 28 Ιανουαρίου, μόλις λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Και δεν έγινε μόνο αυτό σε αυτήν την πόλη, την πρώην «πρωτεύουσα» του χάλυβα: Σχεδόν ταυτόχρονα, αναφέρθηκε διαρροή αερίου,  η οποία τέθηκε υπό έλεγχο λίγο αργότερα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Λόγω της διαρροής, οικογένειες αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

«Ακουγόταν σαν εκχιονιστήρας» όπως είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό KDKA, χαρακτηρίζοντας «φοβερή σύμπτωση» την κατάρρευση της γέφυρας την ημέρα που στην πόλη αναμενόταν η άφιξη Μπάιντεν. Ο Μπάιντεν αναμενόταν να εκφωνήσει μια ομιλία με επίκεντρο το σχέδιό του για την ενίσχυση των υποδομών στις ΗΠΑ.

Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν οδηγούς και οχήματα, μεταξύ των οποίων και ένα λεωφορείο, να έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια. Τρεις από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, χωρίς η ζωή τους να διατρέχει κίνδυνο.

Ο Μπάιντεν ενημερώθηκε για την καταστροφή και εξέφρασε ευχαριστίες στους διασώστες που κινητοποιήθηκαν αμέσως, σύμφωνα με την Τζεν Ψάκι, την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.

Το πρόγραμμά του πάντως δεν θα τροποποιηθεί. Η γέφυρα, κοντά στο Φρικ Παρκ του Πίτσμπουργκ, είχε περάσει από επιθεώρηση τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Εντ Γκέινι. Το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ έχει ανακοινώσει ότι στην Πολιτεία της Πενσιλβάνιας έχουν καταγραφεί 3.198 γέφυρες σε «κακή» κατάσταση.

Πίτσμπουργκειδήσεις τώραΗΠΑκατάρρευση γέφυραςΤζο Μπάιντεν