Κόσμος|29.01.2022 07:53

Τουρκία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης – Καρατομήθηκε ο πρόεδρος της Στατιστικής Αρχής

Μαρία Ζαχαράκη

Με προεδρικό διάταγμα μέσα τη νύχτα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε την αντικατάσταση του υπουργού Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, με τον Μπεκίρ Μποζντάγ, κάνοντας δεκτή την παραίτηση που του υπέβαλε ο υπουργός του.

Η κόντρα με τον υπουργό Εσωτερικών

O Μπεκίρ Μποζντάγ είχε διατελέσει και πάλι υπουργός Δικαιοσύνης (2013-2017) επί πρωθυπουργίας Ερντογάν. Ο παραιτηθείς υπουργός είχε έρθει σε έντονη ρήξη τους τελευταίους μήνες με τον υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ είχε δώσει μία σκληρή απάντηση το Νοέμβριο στην έκκληση του υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, προς τους προέδρους των κοινοτήτων της χώρας να μη λαμβάνουν υπόψη τους τις δικαστικές αποφάσεις, λέγοντας ότι ο νόμος και το κράτος δικαίου, πρέπει πάντα να υπερέχουν.

Ο Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ ήταν ένας υπουργός γνωστός για την πιο «μετριοπαθή» του στάση απέναντι στις πολιτικές «ακραίας ασφάλειας» του AKP. Για το λόγο αυτό, έρχονταν συχνά σε αντιπαράθεση με τον υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Η έμμεση στήριξη στον Ιμάμογλου, αφορμή της αποχώρησης

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ωστόσο, του Γκιουλ και ζήτησε την απαλλαγή από τα καθήκοντά του ήταν η κριτική που δέχτηκε για τη χθεσινή ομιλία του, σχετικά με την προστασία των ατομικών δεδομένων, αμέσως μετά την αποκάλυψη ότι δημόσιες κάμερες παρακολουθούσαν το δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

«Οι πληροφορίες που μοιράζονται τα άτομα με τους θεσμούς πρέπει να προστατεύονται. Όλοι οι θεσμοί και ιδιαίτερα η κρατική διοίκηση πρέπει να σέβονται αυτήν την ευθύνη. Οι πολίτες πρέπει να μεριμνούν ώστε αυτές οι πληροφορίες, τις οποίες εμπιστεύονται προς το κράτος, να μην αποκαλύπτονται αύριο σε άλλους φορείς, σε ΜΜΕ, δεξιά και αριστερά», δήλωσε ο παραιτηθείς υπουργός Δικαιοσύνης, προκαλώντας έντονη κριτική στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ και τον εταίρο του ΜΗΡ, καθώς θεωρήθηκε έμμεση στήριξη στο δήμαρχο Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ο «πόλεμος» του Ντεβλέτ Μπαχτσελί

Ο Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ δεν έχαιρε εξάλλου και της υποστήριξης του εταίρου του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ο εθνικιστής ηγέτης δεν τον συμπαθούσε, καθώς ως πρώην στέλεχος του Κόμματος Ευδαιμονίας ο Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, έπαιζε ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή της παράταξης αυτής στη Λαϊκή Συμμαχία (που αποτελείται από Ερντογάν-Μπαχτσελί). Αυτό δεν άρεσε στο MHP.

Εάν το Κόμμα Ευδαιμονίας προσχωρήσει στη Λαϊκή Συμμαχία, η επιρροή του MHP στο ΑΚΡ θα ελαχιστοποιούνταν. Στην πραγματικότητα, ο Μπαχτσελί δεν θέλει αυτή τη συγχώνευση και για το λόγο αυτό ήταν πάντα ψυχρός απέναντι στον Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνκυβέρνησηειδήσεις τώραΤουρκία