Κόσμος|30.01.2022 14:05

Συγκλονίζει η ιστορία της δημοσιογράφου Σάρλοτ Μπέλις – Είναι έγκυος και της προσφέρουν άσυλο οι Ταλιμπάν

Newsroom

To όνομα της 35χρονης δημοσιογράφου, Σάρλοτ Μπέλις έγινε γνωστό το περασμένο καλοκαίρι όταν η ίδια «στρίμωξε» τους Ταλιμπάν σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Καμπούλ. Σήμερα, κάποιους μήνες μετά, η γυναίκα από τη Νέα Ζηλανδία, που εργαζόταν για το δίκτυο Al Jazzera στο Κατάρ και κάλυπτε τις ειδήσεις για το Αφγανιστάν και τους Ταλιμπάν είναι έγκυος και θέλει να επιστρέψει στην πατρίδα της.

Ωστόσο αντιμετωπίζει πρόβλημα καθώς οι Αρχές της Νέας Ζηλανδίας δεν της το επιτρέπουν εξαιτίας των αυστηρών περιορισμών που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζασίντα Άρντερν λόγω της πανδημίας. Η 35χρονη διατηρεί σχέση με Βέλγο φωτογράφο, ο οποίος εργάζεται για τους New York Times και ζει στο Αφγανιστάν.

 

«Δεν θα σε καταγγείλω στην αστυνομία, αλλά δεν μπορώ να σε φροντίσω, το μόνο που μπορώ να σου πω είναι ή να παντρευτείς ή να φύγεις από τη χώρα το συντομότερο δυνατόν», ήταν τα λόγια του γιατρού που την εξέτασε στη Ντόχα μια χώρα που απαγορεύει την εγκυμοσύνη εκτός γάμου. Η ίδια γνωστοποίησε το συμβάν ως μια τελευταία προσπάθεια να μπορέσει να επιστρέψει στην πατρίδα της για να νιώσει ασφαλής.

 

Η ιστορία της

Η Μπέλις υπέβαλε την παραίτησή της από το Al Jazzera και μετέβη στην Καμπούλ για να βρίσκεται κοντά στον σύντροφό της. Αν και απέστειλε αίτημα στις Αρχές της Νέας Ζηλανδίας για να επιστρέψει στην γενέτειρά της αυτό δεν έγινε δεκτό.

 

Στη συνέχεια επικοινώνησε με αξιωματούχους των Ταλιμπάν για το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στο Αφγανιστάν η ίδια και ο σύντροφός της και τους εξήγησε ότι το ζευγάρι δεν είναι παντρεμένο αλλά περιμένει παιδί - ένα κοριτσάκι που θα γεννηθεί τον Μάιο.

 

Μέσω μεταφραστή οι Ταλιμπάν διαβεβαίωσαν το ζευγάρι πως μπορεί να επιστρέψει στην Καμπούλ και θα είναι ασφαλές. «Όταν οι Ταλιμπάν προσφέρουν - σε μια έγκυο και ανύπαντρη γυναίκα - ασφαλές καταφύγιο, ξέρετε η ψυχολογία μου έγινε ράκος...», αναφέρει η Μπέλις στην ανοιχτή επιστολή που έγραψε στην New Zealand Herald.

Όπως αναφέρει η δημοσιογράφος, θα συνεχίσει με τον δικηγόρο της τον αγώνα της για επιστροφή στη Νέα Ζηλανδία καθώς η ίδια είχε κάνει ρεπορτάζ στην μαιευτική πτέρυγα του νοσοκομείου της Καμπούλ και γνωρίζει πως εκεί δεν γίνεται τοκετός με καισαρική ενώ συχνά κόβεται το ρεύμα.

Νέα ΖηλανδίαΚαμπούλΤαλιμπάνέγκυοςειδήσεις τώραδημοσιογράφοςΑφγανιστάν