Κόσμος|31.01.2022 13:48

Οργή στη Γαλλία: Πέθανε από υποθερμία διάσημος φωτογράφος - Ήταν αβοήθητος για 9 ώρες

Newsroom

Θλίψη και οργή έχει προκαλέσει στη Γαλλία ο θάνατος του 85χρονου φωτογράφου, Rene Robert στο Παρίσι από υποθερμία, αφού έπεσε και πέρασε 9 ώρες εντελώς αγνοούμενος από περαστικούς σε ένα κρύο πεζοδρόμιο στο κέντρο της πόλης.

Ο Ελβετός φωτογράφος που είχε γίνει γνωστός για τις εικόνες ορισμένων από τους πιο διάσημους αστέρες του φλαμένκο της Ισπανίας, άφησε την τελευταία του πνοή την προηγούμενη εβδομάδα, αφού γλίστρησε κατά τη διάρκεια μιας από τις νυχτερινές του βόλτες στην παρισινή γειτονιά όπου ζούσε και σύμφωνα με τον φίλο του, δημοσιογράφο Michael Mompontetu, ο Robert έπεσε στο πεζοδρόμιο στην οδό Turbigo, όπως αναφέρει βρετανική εφημερίδα.

Ο Mompontet σε μια σειρά από tweets σχολίασε: «Ζαλίστηκε και έπεσε. Δεν μπορούσε να σηκωθεί, ξάπλωσε στο κρύο για εννέα ώρες μέχρι που ο άστεγος κάλεσε ασθενοφόρο. Πολύ αργά. Είχε υποθερμία και δεν μπορούσε να επιβιώσει. Κατά τη διάρκεια αυτών των εννέα ωρών, κανένας περαστικός δεν σταμάτησε για να ελέγξει γιατί αυτός ο άντρας ήταν ξαπλωμένος στο πεζοδρόμιο. Κανένας». Ανακοίνωσε επίσης τις συνθήκες θανάτου του φίλου του για το France TV Info, όπου είπε ότι ο Ρομπέρ «σκοτώθηκε από αδιαφορία».

«Αν αυτός ο τρομερός θάνατος μπορούσε να εξυπηρετήσει οποιοδήποτε σκοπό, θα ήταν ο εξής: όταν ένα άτομο είναι ξαπλωμένο στο πεζοδρόμιο, θα πρέπει να ελέγξουμε τι είναι – ανεξάρτητα από το πόσο απασχολημένοι είμαστε. «Ας σταματήσουμε για λίγο», είπε ο Mompontet. Τόνισε ότι πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου, συχνά κοιτούν από την άλλη πλευρά όταν πρόκειται για ανθρώπους στο δρόμο.

Ο θάνατος, που συνέβη στην περιοχή του Παρισιού όπου κοιμούνται πολλοί άστεγοι, προκάλεσε μια συζήτηση για την αστική ευθύνη και τη στοιχειώδη ευπρέπεια, σύμφωνα με τον Guardian. Ο τίτλος στη Figaro έγραφε: «Ο φωτογράφος Rene Robert, νεκρός από την αδιαφορία στη μέση του δρόμου».