Κόσμος|01.02.2022 12:20

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι εγγυήτρια στην Κύπρο - Δεν θα παραιτηθούμε

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι η Τουρκία μπορεί να παραιτηθεί από το δικαίωμα των εγγυήσεων στην Κύπρο. Απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση, που υπέβαλε ο βουλευτής του Καλού Κόμματος (IYI) στη Σμύρνη, Αϊτούν Τσιράι, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί είναι το «μόνο στοιχείο» για την αντιμετώπιση των νόμιμων ανησυχιών ασφάλειας του τουρκοκυπριακού λαού.

Ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η παρουσία Τούρκων στρατιωτών στην Κύπρο έχει «αποτρεπτική ισχύ έναντι των απειλών ασφαλείας που μπορεί να προκύψουν εκτός του νησιού».

Σημειώνεται ότι στην απάντησή του ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε «απειλές ασφαλείας που μπορεί να προκύψουν από έξω από το νησί». «Η επιβίωση της ΤΔΒΚ και η ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού είναι πάντα η κόκκινη γραμμή μας», σημείωσε.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι «μέχρι στιγμής έχει γίνει κάθε απαραίτητο βήμα για την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας και της ΤΔΒΚ στην ανατολική Μεσόγειο και θα συνεχίσουν να λαμβάνονται όλα τα μέτρα, τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι».

Τα μυστικά πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών αφορμή για την ερώτηση

Ο Τσιράι έθεσε την ερώτηση μετά τη δημοσιοποίηση των μυστικών πρακτικών των Ηνωμένων Εθνών στον ελληνοκυπριακό Τύπο τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με τα οποία ο Τσαβούσογλου φέρεται να είχε συμφωνήσει κατά τις συναντήσεις που έγιναν στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας το 2017 σε απόσυρση των Τούρκων στρατιωτών από τα Κατεχόμενα, εξαιρουμένων 650 στρατιωτών.

Υποστηρίχθηκε επίσης ότι είπε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να συμφωνήσει να άρει το δικαίωμά της για μονομερή επέμβαση που απορρέει από τη συμφωνία των εγγυητών. Ο βουλευτής του Καλού Κόμματος ρώτησε σε γραπτή ερώτηση που υπέβαλε προς τον Τσαβούσογλου εάν οι ισχυρισμοί ήταν αληθινοί.

ΤουρκίαΚύπροςΜεβλούτ Τσαβούσογλουειδήσεις τώρα