Κόσμος|03.02.2019 11:19

Βενεζουέλα: «Σκοτώνεται κόσμος, βάζουν ανήλικα παιδιά στη φυλακή» (vid)

Κώστας Στάμου

Την ώρα που οι ταραχές και οι συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές στους δρόμους του Καράκας καλλιεργούν προεμφυλιακό κλίμα, οι Βενεζουελάνοι που κατοικούν στη χώρα μας παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις και ελπίζουν σε μια πολιτική λύση για την πατρίδα τους. Άνθρωποι που έφυγαν από την πάλαι ποτέ κραταιά δύναμη της Λατινικής Αμερικής αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο βιώνουν από μακριά, πλέον, τις κρίσιμες στιγμές που περνά η Βενεζουέλα και αφουγκράζονται την ανησυχία των δικών τους ανθρώπων που έμειναν πίσω.

Μετανάστες από την Βενεζουέλα, οι οποίοι μένουν στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια μιλούν στο ethnos.gr και περιγράφουν όσα δραματικά τούς μεταδίδουν οι συγγενείς και οι φίλοι τους ενώ καταθέτουν και τη δική τους άποψη, ώστε να βγει η χώρα τους από το αδιέξοδο. «Είμαι παντρεμένη με Έλληνα και ζω αρκετά χρόνια στην Ελλάδα. Εγώ έφυγα πριν δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση αλλά υπάρχουν πολλοί Βενεζουελάνοι που έχουν φύγει τώρα λόγω της κατάστασης», λέει στο ethnos.gr η Ρόζα Μαρίν, η οποία εργάζεται σε εταιρεία διαχείρισης αιολικής ενέργειας στην Αθήνα.

Όπως εξομολογείται, τα ανίψια της εγκατέλειψαν πρόσφατα την Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας, προκειμένου να ξεφύγουν από το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο καθώς στη γενέτειρά της είναι πλέον δύσκολη ακόμη και η επιβίωση.

«Στη Βενεζουέλα δεν υπάρχει μέλλον για τους νέους. Αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι μια δικτατορία. Οι άνθρωποι δεν έχουν ελευθερία, δεν έχουν τι να φάνε, δεν έχουν φάρμακα. Αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη», τονίζει η κυρία Μαρίν, επισημαίνοντας, παράλληλα, πως η πατρίδα της έχει ανάγκη μια αλλαγή μιας και, όπως λέει, «η χώρα της είναι πλούσια και αξίζει κάτι καλύτερο».

«Η γιαγιά μου και η θεία μου που μένουν μόνιμα στην Βενεζουέλα μας μιλούν για μια πολύ άσχημη κατάσταση. Δεν υπάρχουν τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ, σκοτώνεται κόσμος, σκοτώνονται φοιτητές, βάζουν φυλακή ανήλικα παιδιά», τονίζει στο ethnos.gr η Κριστίνα Καζανά, η οποία ήρθε στην Αθήνα πριν από μερικά χρόνια και σήμερα εργάζεται ως καθηγήτρια Ισπανικών. Μαζί με την οικογένειά της έφυγαν από τη Βενεζουέλα, καθώς οι γονείς της είχαν δει την κρίση που ερχόταν. Οι μαθητές της την ρωτούν συνέχεια ποια είναι η κατάσταση στο Καράκας και πώς η χώρα της οδηγήθηκε σε αυτό το τέλμα.

«Δεν έγινε καλή διαχείριση γενικότερα στη χώρα, ενώ θα μπορούσε να είναι από τις πλέον πλούσιες χώρες του κόσμου λόγω του πετρελαίου και των αποθεμάτων. Έτσι όπως έγιναν τα πράγματα στη Βενεζουέλα, ο λαός έχει φτάσει να είναι από τους πιο φτωχούς», απαντά η νεαρή καθηγήτρια, εκφράζοντας, ωστόσο, την αισιοδοξία της ότι η Βενεζουέλα θα βγει σύντομα από το τούνελ...

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Βενεζουέλα