Κόσμος|02.02.2022 08:36

Πορτογαλία: Ο νικητής Κόστα, οι δημοσκοπήσεις που έπεσαν έξω και η απλή αναλογική

Newsroom

Ως έκπληξη χαρακτήρισαν την εύκολη επικράτηση του Αντόνιο Κόστα στην Πορτογαλία τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, καθώς μέχρι να ανοίξει η κάλπη, οι πορτογαλικές δημοσκοπήσεις έδιναν ντέρμπι Σοσιαλιστών-Δεξιάς για την πρωτιά.

Παράλληλα, όλες οι δημοσκοπήσεις απέκλειαν την αυτοδυναμία για τους Σοσιαλιστές την οποία εντέλει κατέκτησε ο σοσιαλιστής Αντόνιο Κόστα με 41,68%, έναντι 27,8 του κεντροδεξιού κόμματος PSD.

Ενδεικτικό του προβλήματος των δημοσκοπήσεων και στην Πορτογαλία είναι ότι ακόμα στις 28 Ιανουαρίου, τελευταία μέρα της προεκλογικής εκστρατείας, δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στο  εβδομαδιαίο Expresso έδινε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS)   του Αντόνιο Κόστα 35%, και στο, κεντροδεξιό, Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD), 33%, ενώ την ίδια μέρα, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εφημερίδας Publico, το Σοσιαλιστικό Κόμμα εξασφάλιζε 36%, έναντι 33% της κεντροδεξιάς.

Αναλυτές εξηγούν ότι  φαίνεται να έγινε μία στροφή της τελευταίας στιγμής ψηφοφόρων από τα δύο μικρότερα κόμματα της Αριστεράς, το Μπλόκο και το συνασπισμό των Κομμουνιστών με τους Πράσινους, προς τους Σοσιαλιστές.

Το ενδιαφέρον, πάντως, είναι ότι ο Αντόνιο Κόστα κατάφερε σε σύστημα απλής αναλογικής να διαμορφώσει μια σταθερή και αυτοδύναμη κυβέρνηση ενώ η στάση των δύο κομμάτων της Αριστεράς που αποχώρησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση του και είδαν τα ποσοστά τους να συρρικνώνονται ήδη αποτελεί αντικείμενο μελέτης των αναλυτών στη χώρα της ιβιρικής χερσονήσου

εκλογέςδημοσκοπήσειςειδήσεις τώραΑντόνιο ΚόσταΠορτογαλία