Κόσμος|02.02.2022 14:47

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ προσφέρουν στη Ρωσία συμφωνίες για αφοπλισμό αλλά με προϋποθέσεις

Newsroom

Οι ΗΠΑ μπορούν να δεσμευτούν πως δεν θα αναπτύξουν επίγειους πυραύλους αλλά και δυνάμεις μάχης στην ανατολική Ουκρανία με την προϋπόθεση και η Ρωσία να κάνει το ίδιο, σημειώνει την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου η ισπανική εφημερίδα El Pais.

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, η εφημερίδα έχει στην κατοχή της εμπιστευτικά έγγραφα περιλαμβάνουν τις απαντήσεις της Ουάσινγκτον αλλά και του ΝΑΤΟ γενικότερα, στις απαιτήσεις της Ρωσίας για τον τομέα της ασφάλειας. Η ισπανική εφημερίδα δεν διευκρινίζει τον τρόπο με τον οποίο έλαβε αυτά τα έγγραφα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ αρνούνται να υπογράψουν μια διμερή συνθήκη για την ασφάλεια στην Ευρώπη με τη Ρωσία και επίσης κλείνουν την πόρτα για μια μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στην Ατλαντική Συμμαχία. Αυτά ήταν δύο από τα κύρια αιτήματα που παρουσίασε η Μόσχα προκειμένου να τερματιστεί η κρίση στην Ουκρανία την ώρα που η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης είναι στο κόκκινο και η ευρωατλαντική ασφάλεια απειλείται.

Αντίθετα, τόσο η Ουάσινγκτον όσο και το ΝΑΤΟ προτείνουν στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν διαπραγματεύσεις για συμφωνίες αφοπλισμού και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε διάφορα φόρουμ. Η επιτυχία αυτών των διαπραγματεύσεων εξαρτάται από την έναρξη αποκλιμάκωσης της ρωσικής στρατιωτικής απειλής προς την Ουκρανία.

Αυτό προκύπτει από δύο εμπιστευτικά έγγραφα που απέστειλαν την περασμένη Τετάρτη η Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ στη Μόσχα και στα οποία είχε πρόσβαση η El Pais», αναφέρει μεταξύ άλλων η ισπανική εφημερίδα και προσθέτει ότι:

«Λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη ουσιαστική, μονομερή και αδικαιολόγητη στρατιωτική ανάπτυξη εντός και γύρω από την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, καλούμε τη Ρωσία να αποκλιμακώσει αμέσως την κατάσταση με επαληθεύσιμο, έγκαιρο και διαρκή τρόπο» επισημαίνει το ΝΑΤΟ. «Η θέση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ότι πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε αυτά τα θέματα [αφοπλισμός και μέτρα εμπιστοσύνης] σε ένα περιβάλλον αποκλιμάκωσης των απειλητικών ενεργειών της Ρωσίας προς την Ουκρανία», προειδοποιεί η Ουάσιγκτον. Οι ρωσικές αρχές ζήτησαν γραπτή απάντηση στην πρότασή τους να υπογράψουν μια συνθήκη που θα έδινε στη Μόσχα εγγυήσεις ασφάλειας ενόψει της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ είναι επίσης έτοιμοι να συζητήσουν αμοιβαία μέτρα για την αποφυγή επικίνδυνων συμβάντων στον αέρα και την θάλασσα και να διαβεβαιώσουν την Μόσχα ότι δεν υπάρχουν πύραυλοι cruise Tomahawk σταθμευμένοι στην Ρουμανία και την Πολωνία, σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσιεύει η El Pais. Το ΝΑΤΟ και το Κρεμλίνο δήλωσαν στο Reuters ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

ΟυκρανίαΝΑΤΟειδήσεις τώραΡωσίαΗΠΑπόλεμος