Κόσμος|03.02.2022 11:18

Τζεφ Μπέζος: Το Ρότερνταμ αποσυναρμολογεί ιστορική γέφυρα για να περάσει το γιοτ του

Newsroom

Μια ιστορική χαλύβδινη γέφυρα στην ολλανδική πόλη-λιμάνι του Ρότερνταμ πρόκειται να αποσυναρμολογηθεί εν μέρει για να περάσει ένα γιγαντιαίο γιοτ που κατασκευάστηκε για τον ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Το γιγαντιαίο γιοτ του Μπέζος, αξίας 430 εκατομμυρίων ευρώ (485 εκατ. δολάρια), είναι πολύ μεγάλο για την εμβληματική γέφυρα Koningshaven, η οποία χρονολογείται από το 1878 και ανοικοδομήθηκε αφού βομβαρδίστηκε από τους Ναζί το 1940 κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το ναυπηγείο που κατασκευάζει το γιγαντιαίο σκάφος στο Alblasserdam, κοντά στο Ρότερνταμ, ζήτησε από το τοπικό συμβούλιο να αφαιρέσει το κεντρικό τμήμα της γέφυρας ώστε να μπορεί να περάσει.

«Είναι η μόνη διαδρομή προς τη θάλασσα», δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος του δημάρχου του Ρότερνταμ, προσθέτοντας ότι ο ιδιοκτήτης της Amazon, θα πληρώσει το λογαριασμό για την επιχείρηση.

Η απόφαση έχει εξοργίσει ορισμένους στην Ολλανδία, καθώς το τοπικό συμβούλιο υποσχέθηκε μετά από μια μεγάλη ανακαίνιση το 2017 ότι δεν θα αποσυναρμολογήσει εκ νέου τη γέφυρα, γνωστή στους Ρότερνταμ ως De Hef.

Το γραφείο του δημάρχου τόνισε τα οικονομικά οφέλη και τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν από την κατασκευή του πλοίου, αλλά υποσχέθηκε ότι η γέφυρα θα ξαναχτιστεί στη σημερινή της μορφή.

Το μεσαίο τμήμα της τεράστιας γέφυρας με χαλύβδινο σκελετό θα αφαιρεθεί για να δοθεί αρκετή απόσταση για το σκάφος ύψους 40 μέτρων, ανέφεραν ολλανδικά μέσα ενημέρωσης. Η διαδικασία θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες και αναμένεται να γίνει αυτό το καλοκαίρι.

Τζεφ ΜπέζοςΡότερνταμJeff Bezosγέφυραειδήσεις τώραΟλλανδίαγιοτ