Κόσμος|03.02.2022 19:53

Συρία - Νεκρός ο ηγέτης του ISIS: Γιατί οι ΗΠΑ επέλεξαν πεζοναύτες και όχι αεροπορική επίθεση - Πώς έγινε η επιχείρηση

Πασχάλης Γαγάνης
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Νεκρός έπεσε ο ηγέτης του ISIS Αμπού Ιμπραχήμ αλ-Χασίμι αλ-Κουράισι ASSOCIATED PRESS
Μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ - ASSOCIATED PRESS
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε την επιχείρηση- ASSOCIATED PRESS
Ισχυρό χτύπημα στις απόπειρες ανασυγκρότησης του ISIS - ASSOCIATED PRESS
Η επιχείρηση έλαβε χώρα κοντά στην πόλη Ατμέ, στην επαρχία Ιντλίμπ - ASSOCIATED PRESS
Σημειώθηκαν ισχυρές εκρήξεις, αεροπορικές επιδρομές και πυρά ASSOCIATED PRESS
Τουλάχιστον 12 άτομα έχασαν τη ζωή τους από την επιχείρηση - ASSOCIATED PRESS
Έξι παιδιά και τέσσερις γυναίκες ανάμεσα στους νεκρούς - ΑSSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

Νεκρός είναι ο ηγέτης του ISIS έπειτα από μεγάλη αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση που έλαβε χώρα στη Συρία με τον Τζο Μπάιντεν να δηλώνει πως ο στρατός των ΗΠΑ «αφαίρεσε με επιτυχία μια μεγάλη τρομοκρατική απειλή για τον κόσμο». «Χάρη στα στρατεύματά μας ο ηγέτης των τρομοκρατών δεν υπάρχει πια» πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οι νεκροί από την αμερικανική επιχείρηση είναι τουλάχιστον 13 σύμφωνα με τη συριακή ομάδα «Λευκά Κράνη» και ανάμεσά τους περιλαμβάνονται έξι παιδιά και τέσσερις γυναίκες. Από την πλευρά του το Πεντάγωνο ξεκαθάρισε πως δεν υπήρξε κανένας Αμερικανός στρατιώτης ανάμεσα στα θύματα.

Οι αμερικανικές δυνάμεις της επιδρομής ζήτησαν από τον ηγέτη του ISIS, Αμπού – Ιμπραίμ αλ Χασίμι αλ Κουρασι, να αφήσει τους άμαχους πολίτες να βγουν από το κτίριο και πράγματι κάποια παιδιά που ζούσαν στον πρώτο και τον δεύτερο όροφο έφυγαν με ασφάλεια από το τριόροφο σπίτι το οποίο μερικώς καταστράφηκε. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ο ίδιος ο τρομοκράτης προκάλεσε την έκρηξη, από την οποία έπεσαν νεκροί εκτός από τον ίδιο, η σύζυγός του και άλλα μέλη της οικογένειάς του. 

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης κοντά στην πόλη Ατμέ, στην επαρχία Ιντλίμπ, περιοχή που ελέγχουν αντάρτες, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και σύμφωνα με διεθνή Μέσα Ενημέρωσής, αρχικά ακούστηκαν εκρήξεις και εν συνεχεία Αμερικανοί στρατιώτες έπεσαν από αέρος κοντά στο κτίριο για να ολοκληρώσουν την επιχείρηση.

Μπάιντεν: Επιλέξαμε επιδρομή των ειδικών δυνάμεων για να μειώσουμε τις απώλειες αμάχων

Ο πρόεδρος Μπάιντεν απευθυνόμενος στους Αμερικανούς πολίτες εξήγησε γιατί επελέγη η επιδρομή των Εδικών Δυνάμεων αντί για αεροπορικό βομβαρδισμό ή επίθεση από drones: «Έδωσα εντολή στο Πεντάγωνο να λάβει κάθε δικλείδα ασφαλείας για να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες μεταξύ των αμάχων» σημείωσε.

«Γνωρίζοντας ότι αυτός ο τρομοκράτης είχε επιλέξει να περιβάλλεται από οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών. Κάναμε την επιλογή να ακολουθήσουμε επιδρομή των ειδικών δυνάμεων με πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για τους στρατιώτες μας, αντί να χτυπήσουμε τον τρομοκράτη από αέρος. Κάναμε αυτή την επιλογή για να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες μεταξύ των πολιτών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν.

«Προσπαθήσαμε να τον συλλάβουμε αλλά επέλεξε να ανατιναχτεί»

Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι η ομάδα που ανέλαβε την επιχείρηση «συντάσσει μια έκθεση» η οποία θα εξηγεί την αλληλουχία των γεγονότων και θα ενημερώσει τον αμερικανικό λαό. Ωστόσο, ο Μπάιντεν σημείωσε πως οι Αμερικανικές δυνάμεις επιχείρησαν να συλλάβουν τον ηγέτη του ISIS, όμως εκείνος «επέλεξε να ανατιναχτεί».

«Γνωρίζουμε ότι καθώς τα στρατεύματά μας πλησίαζαν για να συλλάβουν τον τρομοκράτη, σε μια τελευταία πράξη απελπισμένης δειλίας, χωρίς να υπολογίζει τις ζωές της οικογένειάς του, επέλεξε να ανατιναχτεί και να ανατινάξει ολόκληρο τον τρίτο όροφο καθώς φορούσε γιλέκο με εκρηκτικά. Δεν διάλεξε να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη για τα εγκλήματα που διέπραξε παίρνοντας μαζί του πολλά μέλη της οικογένειάς του, όπως ακριβώς έκανε και ο προκάτοχός του» σημείωσε ο Μπάιντεν.

Σημειώνεται ότι ο Κουράσι, διαδέχθηκε στην ηγεσία της οργάνωσης τζιχαντιστών τον Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, στις 31 Οκτωβρίου 2019. Πρόκειται για ένα ισχυρό χτύπημα στις απόπειρες ανασυγκρότησης του ISIS, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει υποχωρήσει σημαντικά, έπειτα από την ανακατάληψη εδαφών στη Συρία και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του συριακού καθεστώτος και της συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ.

Ένταση στο δωμάτιο επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της επιχείρησης

Ο Τζο Μπάιντεν παρακολούθησε ζωντανά την αποβίβαση των αμερικανικών πεζοναυτών οι οποίοι εισέβαλαν στο τριώροφο κτίριο στο οποίο κρυβόταν ο Κουράσι, μαζί με τη σύζυγό του και άλλα μέλη της οικογένειάς του, σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης. Πιθανότατα στους άλλους ορόφους του κτιρίου ζούσαν οικογένειες που καμία σχέση δεν είχαν με την τρομοκρατική οργάνωση.

Όπως μεταδίδει το CNN, από την κεφαλή του τραπεζιού της αίθουσας επιχειρήσεων, ο Μπάιντεν παρακολουθούσε εναγωνίως καθώς ένα αμερικανικό ελικόπτερο αντιμετώπιζε μηχανικά προβλήματα στο έδαφος. Την ώρα που κάποια παιδιά βγήκαν τρέχοντας από τον πρώτο όροφο του κτιρίου, στο δωμάτιο υπήρξε ανακούφιση καθώς στόχος ήταν οι λιγότερες δυνατές απώλειες μεταξύ των αμάχων. Ωστόσο, λίγες στιγμές αργότερα η έκρηξη που σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα προκάλεσε ο ίδιος ο τρομοκράτης συγκλόνισε τους πάντες.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης εξιστόρησαν λεπτομερώς την επιδρομή μιλώντας για επιχείρηση που προετοιμαζόταν επί μήνες. Μαζί με τον Μπάιντεν την επιχείρηση παρακολουθούσαν ζωντανά, η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις στρατηγοί και επικεφαλής των ομάδων εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν.

Πώς οι ΗΠΑ έμαθαν για το κρησφύγετο του Κουράσι

Δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες αφότου οι μυστικές υπηρεσίες και ο στρατός των ΗΠΑ έμαθαν ότι ο ηγέτης του ISIS ζούσε στο εν λόγω κτίριο από όπου διηύθυνε τη δράση του ISIS μέσω ενός δικτύου κατασκόπων. Όταν ο Μπάιντεν ενημερώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, διέταξε επιχείρηση και είπε στο Πεντάγωνο να λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις για την ελαχιστοποίηση των θανάτων μεταξύ των αμάχων.

Οι αμερικανικές δυνάμεις που εκτέλεσαν την αποστολή είχαν κάνει πρόβα για τα βήματα και για τις προφυλάξεις που θα λάμβαναν για να προστατέψουν τους αμάχους. Για αυτό όταν η αμερικανική ομάδα πεζοναυτών προσγειώθηκε στο σημείο, ανακοίνωσε την παρουσία της και ζήτησε από τους πάντες αν εκκενώσουν την περιοχή.

Ο Μπάιντεν έδωσε την τελική έγκριση της επιχείρησης από το Οβάλ Γραφείο μόλις την περασμένη Τρίτη, όταν ενημερώθηκε από τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν και τον στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ, τον πρόεδρο του Γενικού Επιτελείου Στρατού για τα τελευταία δεδομένα.

ISISΗΠΑειδήσεις τώραεπιχείρησηΤζο ΜπάιντενΣυρία