Κόσμος|04.02.2022 17:11

Ρωσία: Έκλεισε τα γραφεία της Deutsche Welle στη Μόσχα - Έντονες αντιδράσεις από Βερολίνο και ΕΕ

Newsroom

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Πέμπτη την απαγόρευση της Deutsche Welle στη χώρα και παράλληλα διέταξε να κλείσει το γραφείο των ανταποκριτών του Μέσου στη Μόσχα και να ακυρωθούν οι διαπιστεύσεις των δημοσιογράφων. Η είδηση έχει προκαλέσει την αντίδραση τόσο της γερμανικής κυβέρνησης όσο και της Ε.Ε με τη Μόσχα να δηλώνει πως είναι ανοιχτή σε διάλογο για να σταματήσει η διαμάχη.

Η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιμο του γερμανικού Μέσου ως «απάντηση» στην απαγόρευση εκπομπής γερμανόφωνων τηλεοπτικών προγραμμάτων από τον κρατικό ρωσικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RT που ανακοινώθηκε από την αρμόδια γερμανική ρυθμιστική αρχή, λόγω έλλειψης της απαιτούμενης άδειας.

Η Γερμανική Ένωση Δημοσιογράφων (DJV) ζήτησε σήμερα με ανακοίνωσή της να ανατραπεί άμεσα η απόφαση να κλείσει το γραφείο της Deutsche Welle στη Μόσχα και να επιστραφεί σε όλους τους δημοσιογράφους η διαπίστευσή τους.

Το προσωπικό της Deutsche Welle επρόκειτο να επιστρέψει τις διαπιστεύσεις του στο υπουργείο Εξωτερικών μέσα στην ημέρα, ενώ η Deutsche Welle ανέφερε στην ιστοσελίδα της ότι το γραφείο της στη Μόσχα έκλεισε σήμερα το πρωί στις 9 ώρα Μόσχας.

Η γερμανική κυβέρνηση καταδικάζει τα ρωσικά μέτρα κατά της Deutsche Welle

Η κυβέρνηση της Γερμανίας καταδίκασε ως αβάσιμα «τα μέτρα που ανακοινώθηκαν κατά της Deutsche Welle» στη Μόσχα και απηύθυνε κατεπείγουσα έκκληση στη ρωσική πλευρά «να μην εκμεταλλεύεται τα προβλήματα αδειοδότησης του τηλεοπτικού σταθμού RT.de στη Γερμανία, προκειμένου να περιορίσει την ελευθερία του Τύπου», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ.

Το γεγονός ότι η Ρωσία παρουσιάζει αυτά τα μέτρα ως αντίποινα «δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε, ούτε από νομική άποψη ούτε σε ό,τι αφορά την ουσία», συνέχισε ο εκπρόσωπος και τόνισε ότι η εξέταση της άδειας μετάδοσης προγράμματος του RT.de στην Γερμανία αποτελεί αποκλειστικά θέμα της ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής, στην οποία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει καμία επιρροή». Χαρακτήρισε μάλιστα «καθαρά πολιτική» και «δυσανάλογη» την αντίδραση της Μόσχας, ενώ επισήμανε ότι η δημοσιογραφική εργασία των δημοσιογράφων του RT.de δεν περιορίστηκε ποτέ στη Γερμανία, σε αντίθεση με αυτό που ανακοινώθηκε στη Μόσχα για την Deutsche Welle. «Απευθύνουμε κατεπείγουσα έκκληση στη ρωσική πλευρά να μην εκμεταλλεύεται τα προβλήματα αδειοδότησης του RT.de προκειμένου να περιορίσει την ελευθερία του Τύπου», πρόσθεσε ο κ. Μπούχνερ και ζήτησε από τη Μόσχα να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της.

Ερωτηθείς εάν ο κ. Σολτς πρόκειται να εγείρει το θέμα κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν στις 15 Φεβρουαρίου, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να δηλώσει ότι «θα συζητηθούν όλα τα επίμαχα θέματα».

Καταδικάζει την απόφαση και η Κομισιόν

Το κλείσιμο των γραφείων της Deutsche Welle που διέταξε η Μόσχα είναι «απαράδεκτο» και «χωρίς καμία δικαιολογία», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο.

Ερωτηθείς σχετικά, κατά τη σημερινή ενημέρωση της Επιτροπής προς τον Τύπο, ο Π. Στάνο είπε ότι το κλείσιμο του γραφείου του γερμανικού διεθνούς ραδιοτηλεοπτικού φορέα στη Μόσχα είναι μια «πολύ κακή εξέλιξη». Σημείωσε, επίσης, ότι οι ρωσικές αρχές συνέδεσαν το κλείσιμο της DW με την απόφαση του γερμανικού ρυθμιστικού φορέα να αποκλείσει τον εθνικό ρωσικό τηλεοπτικό φορέα Russia Today (RT) από τη Γερμανία, ο οποίος δεν είχε έγκυρη άδεια λειτουργίας. «Αυτό δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το έργο της DW στη Ρωσία», είπε ο Π. Στάνο, σημειώνοντας ότι η αντίδραση των ρωσικών αρχών δείχνει για άλλη μια φορά τις συνεχείς παραβιάσεις τους στην ελευθερία και ανεξαρτησία των ΜΜΕ.

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με την DW και το προσωπικό της στη Ρωσία και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το θέμα πολύ στενά. Αναμένουμε ότι η DW θα έχει πλήρη και δίκαιη πρόσβαση σε όλα τα νομικά βήματα προκειμένου να απαντήσει σε αυτή την αδικαιολόγητη απόφαση της Ρωσίας», δήλωσε, τέλος, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Η Ρωσία είναι ανοιχτή στον διάλογο με τη Γερμανία για τον τερματισμό της διαμάχης

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι θα ανταποκριθεί με τον ίδιο τρόπο εάν η Γερμανία προχωρήσει σε «τερματισμό της διαμάχης» που έχει ξεσπάσει σε σχέση με τα ΜΜΕ των δύο χωρών, αλλά θα κλιμακώσει περαιτέρω τη διαμάχη εάν το Βερολίνο επιλέξει να το πράξει.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε στους δημοσιογράφου ότι η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της Γερμανίας. «Εάν η γερμανική πλευρά έχει την επιθυμία να συζητήσει, να συνομιλήσει, να βρει μια μορφή εξόδου από την κατάσταση αυτή, εμείς είμαστε πάντα ανοιχτοί», δήλωσε η Ζαχάροβα.

«Στη συνέχεια η κατάσταση θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες της γερμανικής πλευράς. Εάν η Γερμανία επιλέξει την κλιμάκωση, αντίστοιχα, θα απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο. Εάν η Γερμανία επιλέξει την εξομάλυνση της κατάστασης, θα απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο. Είμαστε έτοιμοι να εξομαλύνουμε αυτή την κατάσταση», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Γερμανίαειδήσεις τώραΡωσίαDeutche Welle