Κόσμος|05.02.2022 21:09

Παναγία Σουμελά: Αντιδράσεις για τη μετατροπή της Ιεράς Μονής στον Πόντο σε night club

Newsroom

Αντιδράσεις και αλγεινές εντυπώσεις προκαλούν οι εικόνες που θυμίζουν rave party όχι σε κάποιο παραθαλάσσιο κλαμπ αλλά στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου. 

Το μνημείο της χριστιανοσύνης που είναι κλειστό λόγω επισκευών άνοιξε και γέμισε χορευτές που υπό τους ήχους μουσικής που έπαιζε από dj βεβήλωσαν το χώρο. Έντονα αντέδρασε το πατριαρχείο Μόσχας.

Κλειστά για τους προσκυνητές, ανοιχτά για τους dj's

Ο ιερός χώρος και κιβωτός μνήμης για τους Ποντίους παραμένει κλειστός για τους επισκέπτες λόγω συντήρησης. Για τους dj’s και τους χορευτές που απεικονίζονται να χορεύουν στο ιστορικό μοναστήρι υπό τον ήχο μάλιστα κάποιες φορές και της καμπάνας, η επαρχιακή διοίκηση χορήγησε άδεια.

Oι εικόνες αυτές προκάλεσαν παρέμβαση του Πατριαρχείου της Μόσχας που μιλά για βεβήλωση του Ιερού χώρου και διασυρμό της θρησκευτικής ειρήνης στην Τουρκία.

«Οι Ρώσοι τουρίστες, οι οποίοι είναι πλειονότητα στην Τουρκία, ποτέ δε θα ενέκριναν μια τόσο κυνική καταπάτηση ενός χριστιανικού ιερού σεβάσματος. Σ’ εμάς στη Ρωσία τέτοιους είδους συμπεριφορά έναντι ενός ναού ή τεμένους συνεπάγεται την τιμωρία των ενόχων», επισημαίνει ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, επικεφαλής Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας. 

Για ανάδειξη του χώρου υποστηρίζουν οι διοργανωτές

Ο ένας από τους διοργανωτές πάντως δηλώνει ότι το βίντεο είχε στόχο να αναδείξει τον χώρο

«Ο στόχος του έργου μας στη Σουμελά είναι να παρουσιάσει τη Σουμελά στον κόσμο από μια διαφορετική οπτική γωνία και με την ενέργεια της μουσικής. Ήθελα να το κάνω αυτό με τη μουσική στην οποία είμαι καλύτερος. Παραδείγματα υπάρχουν τόσο στον κόσμο όσο και στη χώρα μας. Για να δώσω ένα παράδειγμα, γυρίστηκε βίντεο στο μοναστήρι Bernay στη Γαλλία, στις Αιγυπτιακές Πυραμίδες και στη χώρα μας στο Νεμρούτ, στο Gobeklitepe και στην Καππαδοκία. Ήταν μια ευκαιρία για μας το ότι η Σουμελά ήταν κλειστή για να καταγράψουμε αυτές τις καταπληκτικές εικόνες», αναφέρει ο DJ Αχμέτ Σεντέρζι

Τα τουρκικά μέσα αναφέρουν ότι η Μονή θα ανοίξει για επισκέπτες τον ερχόμενο Μάιο

ΤουρκίαΤραπεζούνταΡωσίαΠαναγία ΣουμελάΠατριαρχείο Μόσχαςειδήσεις τώραΠόντος