Κόσμος|05.02.2022 19:56

Νορβηγία: Έρχεται νέα αντωνυμία ουδέτερη ως προς το φύλο

Newsroom

Πιθανό χαρακτήρισε το Γλωσσικό Συμβούλιο της Νορβηγίας το ενδεχόμενο να εισέλθει μια ουδέτερη ως προς το φύλο αντωνυμία στην επίσημη νορβηγική γλώσσα, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Το «Hen» θα γίνει εναλλακτική στις υπάρχουσες αντωνυμίες, «hun» για το θηλυκό και «han» για το αρσενικό, με στόχο η γλώσσα να γίνει πιο συμπεριληπτική. «Με την πάροδο του χρόνου, είδαμε ότι η χρήση του Hen έχει αυξηθεί και παγιωθεί» δήλωσε ο Daniel Ims, εκπρόσωπος του συμβουλίου, στα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι αντωνυμίες με ουδέτερο φύλο συζητιούνται στη γλωσσική και γραμματική κοινότητα της Νορβηγίας εδώ και αρκετό καιρό, ενώ αντίστοιχες συζητήσεις πραγματοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, η λέξη «Hen» θα μπορούσε να μπει στα νορβηγικά λεξικά από την άνοιξη ή στις αρχές του φθινοπώρου, δήλωσε ο Ims, μετά από μια φάση διαβούλευσης που θα είναι ανοιχτή σε όλους όσοι μιλούν την νορβηγική γλώσσα. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα, ο γάλλος υπουργός Παιδείας, Jean-Michel Blanquer, κατηγόρησε ένα λεξικό για τη χρήση του όρου «iel», που χρησιμοποιείται από ορισμένα άτομα στη Γαλλία ως αντωνυμία ουδέτερη ως προς το φύλο. Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ, το λεξικό του εκδοτικού οίκου Merriam-Webster εισήγαγε την αντωνυμία «they» από το 2019.

«Πριν από εκατό χρόνια ήταν φυσιολογικό να χρησιμοποιούμε τον ενικό de για να απευθυνθούμε σε άτομα υψηλότερης βαθμίδας», δήλωσε στον Guardian ο Carl-Oscar Vik, 18 ετών, από το Skien στη νοτιοανατολική Νορβηγία. Ο Vik, ο οποίος είναι non binary, πειραματίζεται με τις αντωνυμίες τον τελευταίο χρόνο. Αν και δεν τον πειράζει να χρησιμοποιεί το hen, αισθάνεται πιο άνετα με το de, το οποίο αισθάνεται ότι ακούγεται πιο φυσικό στα νορβηγικά. «Τελικά είναι απλώς θέμα προτίμησης», λέει.

Για τη Vik, η συζήτηση που προκλήθηκε από τα σχέδια αναγνώρισης του hen ήταν ένας θετικός τρόπος για να αυξηθεί η ορατότητα των non binary ατόμων στη δημόσια ζωή. «Νομίζω ότι ένας κανονικός άνθρωπος στο δρόμο δεν γνωρίζει κανέναν που να προσδιορίζεται ως non  binary», ανέφερε. «Ελπίζω όμως ότι με το να βάλουμε το hen στο λεξικό θα μπορέσουμε να διαδώσουμε την ιδέα, γιατί υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν αισθάνονται άνετα σε ορισμένες αντωνυμίες αλλά δεν έχουν τις λέξεις για να το περιγράψουν».

ειδήσεις τώραγλώσσαΝορβηγία