Κόσμος|07.02.2022 23:36

Μπάιντεν: Έκκληση στους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν την Ουκρανία

Newsroom

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι Αμερικανοί που βρίσκονται στην Ουκρανία, πέραν των διπλωματών, θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα εξαιτίας της απειλής για μία ρωσική εισβολή.

Οι δηλώσεις Μπάιντεν έγιναν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς. μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στον Λευκό Οίκο, κατά την οποία συζήτησαν κυρίως την ένταση που προκαλεί η συσσώρευση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας. Ο Μπάιντεν σημείωσε ότι δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να δει Αμερικανούς εν μέσω διασταυρούμενων πυρών σε περίπτωση μίας εισβολής.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, έχοντας στο πλευρό του τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και το NATO είναι έτοιμοι να απαντήσουν στην περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. Παράλληλα, όμως, τόνισε ότι η διπλωματική οδός είναι η πλέον ενδεδειγμένη για όλες τις πλευρές σε αυτήν την αντιπαράθεση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί πως θα επιβάλουν μία σειρά από οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα στην περίπτωση που εισβάλει στην Ουκρανία.

«Εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, δεν θα υπάρξει Nord Stream 2» 

Εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, δεν θα υπάρξει (αγωγός φυσικού αερίου) Nord Stream 2, τόνισε εμφατικά ο πρόεδρος Μπάιντεν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Όλαφ Σολτς.

Το αμφιλεγόμενο ενεργειακό έργο σχεδιάστηκε από τον ρωσικό κολοσσό Gazprom με σκοπό τον διπλασιασμό της ποσότητας φυσικού αερίου που φθάνει από τη Ρωσία απευθείας στη Γερμανία, παρακάμπτοντας τη διέλευση από την Ουκρανία.

ΗΠΑ και Γερμανία «ενεργούν από κοινού» απέναντι στην «επιθετικότητα» της Ρωσίας

Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία «ενεργούν από κοινού» απέναντι στην «επιθετικότητα» της Ρωσίας στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, υποδεχόμενος, για πρώτη φορά, στον Λευκό Οίκο τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

«Ενεργούμε από κοινού για να συνεχίσουμε να αποτρέπουμε τις ρωσικές επιθέσεις στην Ευρώπη» και για «να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της Κίνας», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Η Γερμανία είναι «ένας από τους στενότερους συμμάχους» της Αμερικής, συνέχισε ο Μπάιντεν, έχοντας στο πλευρό του τον καγκελάριο Σολτς, τον οποίο ορισμένοι αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον θεωρούν πολύ «υποχωρητικό» απέναντι στη Ρωσία.

Ο Σολτς προκάλεσε αναταραχή τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς αρνήθηκε να στείλει όπλα στην Ουκρανία. Παράλληλα, είχε αφήσει σε εκκρεμότητα το θέμα του αμφιλεγόμενου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, μέχρι που δέχτηκε να τον συμπεριλάβει στη λίστα με τις πιθανές κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν στη Ρωσία στην περίπτωση μιας εισβολής στην Ουκρανία.

Σολτς: «Πολύ στενά συνδεδεμένοι» σύμμαχοι η Γερμανία και οι ΗΠΑ

Νωρίτερα, ο Σολτς προσπάθησε να καθησυχάσει τους Αμερικανούς. «Είμαστε στενοί σύμμαχοι και ενεργούμε συντονισμένα και ενωμένοι όταν πρόκειται να απαντήσουμε στις τρέχουσες κρίσεις», είπε στους δημοσιογράφους, επαναλαμβάνοντας ότι η Ρωσία θα πληρώσει «πολύ υψηλό τίμημα» αν εισβάλει στην Ουκρανία.

«Πολύ στενά συνδεδεμένοι» σύμμαχοι είναι η Γερμανία και οι ΗΠΑ, δήλωσε ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς από τον Λευκό Οίκο, πριν από τη συνάντηση με τον Προέδρο Τζο Μπάιντεν. Μεταξύ των θεμάτων στην ατζέντα των συνομιλιών, ο κ. Σολτς προέταξε την ουκρανική κρίση.

«Εκτιμώ πολύ ότι έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε όλα τα θέματα που θίξατε, είναι όλα πολύ σημαντικά», δήλωσε ο κ. Σολτς, αναφερόμενος στην αρχική τοποθέτηση του Προέδρου Μπάιντεν για την «ρωσική επιθετικότητα στην Ευρώπη», τις σχέσεις με την Κίνα, τα Δυτικά Βαλκάνια, την πανδημία, την κλιματική αλλαγή και την G7, της οποίας η Γερμανία ασκεί την προεδρία από την 1η Ιανουαρίου.

«Είμαστε πολύ στενά συνδεδεμένοι σύμμαχοι, συνεργαζόμαστε εντατικά και αυτό είναι απαραίτητο για τα βήματα που έχουμε μπροστά μας, όπως η αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας εναντίον της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Καγκελάριος για να καταλήξει: «Είναι λοιπόν μια σημαντική συνάντηση σε μια πάρα πολύ σημαντική χρονική στιγμή».

Μετά την αρχική κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών στο Οβάλ Γραφείο, θα πραγματοποιηθούν οι διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών και θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, στις 15:15 (τοπική ώρα).

Ρωσικά πολεμικά πλοία εισήλθαν στην Μεσόγειο

Μια ομάδα πλοίων του Βόρειου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας εισήλθε στη Μεσόγειο Θάλασσα μέσω Γιβραλτάρ για στρατιωτικές ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο ανακοίνωση του στόλου.

Οι ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση καθώς η συσσώρευση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στην Ουκρανία και μια ανταλλαγή εμπρηστικών δηλώσεων έχουν προκαλέσει αναταραχή στη Δύση, πυροδοτώντας φόβους για έναν επικείμενο πόλεμο. Η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά οποιοδήποτε σχέδιο εισβολής στην Ουκρανία.

Η Ρωσία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι το Πολεμικό Ναυτικό της θα πραγματοποιήσει μια σειρά γυμνασίων με όλους τους στόλους της αυτόν και τον επόμενο μήνα, από τον Ειρηνικό έως τον Ατλαντικό, στην τελευταία επίδειξη δύναμης σε ένα κύμα στρατιωτικής δραστηριότητας εν μέσω της αντιπαράθεσης με τη Δύση.

Το Interfax ανέφερε ότι τα πλοία που εισήλθαν στη Μεσόγειο ήταν το καταδρομικό Marshal Ustinov, η φρεγάτα Admiral Kasatonov και το αντιτορπιλικό Vice-Admiral Kulakov. Αυτά, αργότερα θα συμμετάσχουν στα γυμνάσια με τους ρωσικούς στόλους της Μαύρης Θάλασσας και του Ειρηνικού.

«Θα μπορούσε να ξεσπάσει πόλεμος ανά πάσα στιγμή»

Ένας υποστηριζόμενος από τη Ρωσία ηγέτης των αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι ένας ολοκληρωτικός πόλεμος θα μπορούσε να ξεσπάσει στην περιοχή αυτή ανά πάσα στιγμή και οι δυνάμεις του ίσως χρειαστεί να στραφούν στη Μόσχα για υποστήριξη.

Ο Ντένις Πουσίλιν, ο επικεφαλής της αποσχισθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, είπε ότι είναι μεγάλη η πιθανότητα ενός πόλεμου που θα είχε τεράστιες απώλειες, αλλά χαρακτήρισε «τρέλα» να ενστερνιστεί κανείς μια τέτοια εξέλιξη.

«Πρώτα απ’ όλα, βασιζόμαστε στον εαυτό μας, αλλά δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να αναγκαστούμε να στραφούμε στη Ρωσία εάν η Ουκρανία, με τη στήριξη των Δυτικών χωρών, ξεπεράσει μια συγκεκριμένη γραμμή», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters από το οχυρωμένο γραφείο του.

Σχεδόν 15.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το 2014 στις μάχες μεταξύ των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών και του ουκρανικού στρατού, σύμφωνα με το Κίεβο. Η ένταση οξύνεται από τον Νοέμβριο, όταν η Ρωσία άρχισε να συγκεντρώνει μια δύναμη 100.000 ανδρών στα σύνορα με την Ουκρανία, εγείροντας τον φόβο ενός ευρύτερου πολέμου αν και η Μόσχα επιμένει ότι δεν σχεδιάζει μια εισβολή.

Ο Πουσίλιν είπε ότι οι αυτονομιστές δεν διαθέτουν επαρκή οπλισμό σε ό,τι αφορά τον ηλεκτρονικό πόλεμο, την αεράμυνα και την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν τα τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη του ουκρανικού στρατού. Είπε επίσης ότι δεν είναι σε επαφή με τη Ρωσία για την παροχή οπλισμού, αλλά σημείωσε ότι έγινε μια «σημαντική δήλωση» από έναν πολιτικό του κυβερνώντος κόμματος, τον περασμένο μήνα, ο οποίος είπε ότι η Μόσχα θα έπρεπε να εφοδιάσει με ορισμένους τύπους όπλων τους αυτονομιστές του Ντονέτσκ και του γειτονικού Λουγκάνσκ.

Σε άλλη συνέντευξη, επίσης στο Reuters, ένας στρατιωτικός διοικητής της αποσχισθείσας περιοχής, ο Αλεξάντερ Χοντακόφσκι, προέτρεψε τη Ρωσία να στείλει 30.000 στρατιώτες για να ενισχύσουν τους αυτονομιστές και να χειριστούν τα νέα οπλικά συστήματα που ελπίζει ότι θα τους προμηθεύσει η Μόσχα.

ΓερμανίαΤζο ΜπάιντενΌλαφ ΣολτςΗΠΑειδήσεις τώραNord Stream 2ΟυκρανίαΡωσία