Κόσμος|09.02.2022 18:47

Κύπρος: Δολοφονία τουρκοκύπριου αρχομαφιόζου – Οι σχέσεις του με Ερντογάν

Newsroom

Νεκρός έπεσε από πυρά αγνώστων στην Κερύνεια ο τουρκοκύπριος επιχειρηματίας Χαλίλ Φάλιαλι, παράγοντας της τουρκικής μαφίας. Ο Φάλιαλι πυροβολήθηκε με αυτόματα όπλα το απόγευμα της Τρίτης, 8 Φεβρουαρίου, την ώρα που έβγαινε από το σπίτι του. Νεκρός, μαζί με τον επιχειρηματία, έπεσε και ο οδηγός του.

Το θύμα αποχώρησε από τη δουλειά του στην Κερύνεια με δύο οχήματα. Στο ένα επέβαιναν η γυναίκα και τα παιδιά του, ενώ στο άλλο ο ίδιος και ο οδηγός του. Κοντά στο σπίτι του, είχε στηθεί ενέδρα, της οποίας οι εκτελεστές αγνόησαν το πρώτο όχημα και γάζωσαν αυτό που επέβαινε ο Φάλιαλι με αυτόματα όπλα. Μετά την επίθεση, ο τουρκοκύπριος μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Εγγύς Ανατολής, στα περίχωρα της κατεχόμενης Λευκωσίας όπου και εξέπνευσε, από τα πολλαπλά τραύματα, λίγη ώρα αργότερα. Όπως αναφέρει η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Yeni Duzen, η αστυνομία συνέλαβε έναν ύποπτο για τη δολοφονική επίθεση.

Η σύνδεση με τον Ερντογάν

Ο Χαλίλ Φάλιαλι, ήταν ιδιοκτήτης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος και του καζίνο Les Ambassadors στην Κερύνεια. Την περασμένη χρονιά, ο εξόριστος αρχιμαφιόζος Σεντάτ Πέκερ τον είχε κατηγορήσει για συμμετοχή σε διεθνές κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών, σε συνεργασία με τον γιο του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, Ερκάμ. Ο Πέκερ ισχυρίστηκε, τον Μάιο του 2021, ότι ότι ο Ερκάμ Γιλντιρίμ συνεργάστηκε με τον Φάλιαλι για τη μεταφορά κοκαΐνης στην Τουρκία από τον Παναμά. Ο πατέρας του Γιλντιρίμ, Μπιναλί, υπήρξε πρωθυπουργός της Τουρκίας από το 2016 έως το 2018, και είναι στενός συνεργάτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Φάλιαλι είχε κατηγορηθεί στις ΗΠΑ για ξέπλυμα χρήματος από την πώληση ναρκωτικών. Έπειτα από πέντε χρόνια έρευνας της αρμόδιας υπηρεσίας των ΗΠΑ, ο ίδιος και ο αδερφός του, Χουσνού, κατηγορήθηκαν από την ομοσπονδιακή εισαγγελία για ξέπλυμα κεφαλαίων που αποκτήθηκαν από διεθνές κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών.

μαφιόζοςειδήσεις τώραΚύπροςΣεντάτ ΠεκέρΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκοκύπριοι