Κόσμος|10.02.2022 13:38

Ώρα μηδέν στην Ουκρανία: Πού βρίσκονται οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στην ανατολική Ευρώπη

Newsroom

Ο κίνδυνος μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ανεβάζει κατακόρυφα τη σημασία των αμυντικών δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ σε όλη την ανατολική Ευρώπη, οι οποίες για δεκαετίες λειτουργούσαν ως ανάχωμα μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.

Το ΝΑΤΟ διαθέτει τέσσερις πολυεθνικές ομάδες μάχης μεγέθους τάγματος στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία, οι οποίες λειτουργούν εκ περιτροπής. Καθεμία από αυτές διευθύνεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, τη Γερμανία ή τις ΗΠΑ και περιλαμβάνει στρατεύματα από πολλές χώρες μέλη. Η συμμαχία δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι και οι τέσσερις ομάδες είναι «ισχυρές και ετοιμοπόλεμες δυνάμεις».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε επίσης ότι η Συμμαχία είναι έτοιμη να ενισχύσει ταχέως την παρουσία αυτή περαιτέρω, στέλνοντας πρόσθετες δυνάμεις στην περιοχή.

Και οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ που έχουν αναπτυχθεί υποστηρίζονται από αμερικανικά στρατεύματα.

Οι ΗΠΑ έχουν τις δικές τους βάσεις στη Λιθουανία και τη Ρουμανία, μαζί με αρκετές στην Πολωνία. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε επίσημα την περασμένη εβδομάδα την ανάπτυξη 3.000 επιπλέον αμερικανικών στρατιωτών στην Πολωνία, τη Γερμανία και τη Ρουμανία, ενώ 8.500 ακόμη άτομα προσωπικό βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Το ΝΑΤΟ δε διαθέτει στρατεύματα στην Ουκρανία και δεν έχουν ανακοινωθεί σχέδια για την αποστολή στρατευμάτων από τη συμμαχία στη χώρα.

Αλλά παρόλο που η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η συμμαχία παρέχει επίσης συμβουλές στρατηγικού επιπέδου στη χώρα και έχει περιγράψει τη σχέση αυτή ως «μία από τις πιο ουσιαστικές συνεργασίες του ΝΑΤΟ».

Άλλα μέσα που διαθέτει το ΝΑΤΟ στην περιοχή περιλαμβάνουν ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στη Ρουμανία, σχεδιασμένο να «ανιχνεύει, να παρακολουθεί, να εμπλέκεται και να καταστρέφει» βαλλιστικούς πυραύλους. Μια παρόμοια εγκατάσταση στην Πολωνία πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία φέτος.

Στρατιωτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα

Η Ρωσία θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένα στρατιωτικά γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα με τη συμμετοχή τακτικών δυνάμεων από πολεμικά πλοία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ επικαλούμενο ανακοινώσεις που έγιναν από τον ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

Έξι ρωσικά πολεμικά πλοία έφθασαν νωρίτερα σήμερα για ναυτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας που η Μόσχα προσάρτησε το 2014 από την Ουκρανία, προερχόμενα από τη Μεσόγειο, μετέδωσαν πρακτορεία ειδήσεων.

Η Ρωσία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι το Πολεμικό Ναυτικό της θα πραγματοποιήσει γυμνάσια με τη συμμετοχή όλων των στόλων της τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο από τον Ειρηνικό μέχρι τον Ατλαντικό, στην πιο πρόσφατη επίδειξη ισχύος κατά την αντιπαράθεσή της με τη Δύση σχετικά με την Ουκρανία.

Το Λονδίνο προειδοποιεί τη Μόσχα

Το Λονδίνο προειδοποίησε την Πέμπτη τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να μην εισβάλει στην Ουκρανία και, όπως ανακοίνωσε ο βρετανός υπουργός Άμυνας, η κυβέρνηση είναι σχεδόν έτοιμη να παρουσιάσει στο κοινοβούλιο τις λεπτομέρειες μιας νέας σειράς κυρώσεων που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει κατά της Ρωσίας σε περίπτωση εισβολής.

Ο Μπεν Γουάλας δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Times Radio ότι από μια επιθετική εισβολή σε κυρίαρχο κράτος κανένας δεν θα έβγαινε κερδισμένος.

Η Ρωσία, είπε ο ίδιος, σχεδιάζει να ξεκινήσει σύντομα μια στρατηγική άσκηση με πυρηνικά όπλα και προειδοποίησε ότι οι ενέργειες του Κρεμλίνου κινούνται προς την λάθος κατεύθυνση παρά τις προσπάθειες εξεύρεσης διπλωματικής λύσης.

Ο Γουάλας είπε ότι η Βρετανία έχει δει μυστικές πληροφορίες από τις οποίες προκύπτει ότι η Ρωσία σχεδιάζει επιχειρήσεις αντιπερισπασμού ("false flag") ως πρόσχημα για να εισβάλει στην Ουκρανία, ενώ πραγματοποιεί και κυβερνοεπιθέσεις και άλλες αποσταθεροποιητικές ενέργειες.

"Παρά τις συνομιλίες, κινείται προς την λάθος κατεύθυνση. Οι Ρώσοι εξακολουθούν να ενισχύουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις...Σχεδιάζουν να ξεκινήσουν σύντομα μια στρατηγική άσκηση με πυρηνικά και πράγματι παρατηρούμε μεγαλύτερη δραστηριότητα αλλού", δήλωσε ο υπουργός στο ΒBC Radio.

Ψυχροπολεμικό κλίμα στη συνάντηση Λαβρόφ με Βρετανίδα ΥΠΕΞ

Τα τελεσίγραφα και οι απειλές της Δύσης εναντίον της Ρωσίας «δεν οδηγούν πουθενά», εκτίμησε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ που συναντάται στη Μόσχα με τη Βρετανίδα ομόλογό του Λιζ Τρας, η οποία από την πλευρά της προειδοποίησε ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν καταστροφική.

«Οι προσεγγίσεις βάσει της ιδεολογίας, τα τελεσίγραφα και οι απειλές δεν οδηγούν πουθενά», τόνισε ο Λαβρόφ στην αρχή της συνάντησής του με την Τρας, ενώ κατήγγειλε ότι «πολλοί Δυτικοί συνάδελφοί μας φαίνεται να αγαπούν αυτό τον τρόπο (επικοινωνίας)».

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός σημείωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τη Βρετανία, ενώ χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τη Βρετανίδα ομόλογό του «πρωτόγνωρη».

«Αν αυτός πραγματικά είναι ο στόχος των Βρετανών συναδέλφων μας, τότε φυσικά θα ανταποδώσουμε. Διότι δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με μια σχέση η οποία βρίσκεται μάλλον στο χειρότερο σημείο της εδώ και πολλά χρόνια», εξήγησε ο Λαβρόφ.

«Όμως μπορούμε να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μόνο μέσω ενός διαλόγου μεταξύ ίσων που σέβεται και τις δύο πλευρές (...) προκειμένου να βρούμε κοινά αποδεκτές λύσεις», πρόσθεσε.

Εκτός από την Τρας τη Ρωσία επισκέπτεται και ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας σε μια ακόμη διπλωματική προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ Μόσχας και Δύσης με αφορμή την Ουκρανία.

Στο μεταξύ η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι μετέβη στη Μόσχα «για να καλέσει τη Ρωσία να ακολουθήσει την οδό της διπλωματίας» και τόνισε μιλώντας στον Λαβρόφ ότι το Λονδίνο δεν μπορεί να αγνοήσει «την ανάπτυξη Ρώσων στρατιωτών» κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ανάπτυξη περισσότερων από 100.000 στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα και τις προσπάθειες υπονόμευσης της ουκρανικής κυριαρχίας», επεσήμανε.

«Ένας πόλεμος στην Ουκρανία θα ήταν καταστροφικός για τους Ρώσους και τους Ουκρανούς αλλά και για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, και το ΝΑΤΟ έχει ξεκαθαρίσει ότι οποιαδήποτε εισβολή στην Ουκρανία θα έχει μαζικές επιπτώσεις και θα επιφέρει μεγάλος κόστος», υπογράμμισε η Τρας.

ΟυκρανίαΓενς ΣτόλτενμπεργκστρατεύματαΗΠΑΝΑΤΟειδήσεις τώρα