Κόσμος|10.02.2022 15:27

Παναγία Σουμελά: Έρευνα για τα γυρίσματα του βίντεο κλιπ

Μαρία Ζαχαράκη

Στη διαλεύκανση της υπόθεσης βεβήλωσης της Μονής της Παναγίας Σουμελά από συγκρότημα ηλεκτρονικής μουσικής που γύρισε βίντεο κλιπ με σκοπό την προβολή της προχωρά το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το οποίο σήμερα προέβη σε αποκαλύψεις σχετικά με την παραχώρηση της άδειας στο συγκρότημα.

Όπως αναφέρει μετέβησαν στην Τραπεζούντα επιθεωρητές και μετά από έρευνα διαπίστωσαν ότι την επίμαχη άδεια για τα γυρίσματα έδωσε στο συγκρότημα ο αντινομάρχης και υποδιευθυντής στη Νομαρχιακή Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού, δίχως να έχει υπάρξει άδεια του υπουργείου.

Η έρευνα στρέφεται εναντίον των υπευθύνων της νομαρχίας και της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού που έδωσαν την άδεια για τα γυρίσματα.

Οι επιθεωρητές θα λάβουν τις καταθέσεις των αρμοδίων αρχών, της ομάδας που προέβη στα γυρίσματα, καθώς και των υπευθύνων της Μονής.

Σημειώνεται επίσης πως ο DJ Αχμέτ Σεντερζί αιτήθηκε στην Διεύθυνση Πολιτισμού της νομαρχίας και στον φάκελο της αίτησης αναφέρονταν πως η ομάδα που έχει προβεί σε ανάλογα γυρίσματα στο Μοναστήρι Bernay στη Γαλλία, στις Πυραμίδες της Αιγύπτου και στην Τουρκία στο Nemrut, στο Gobekli Tepe και στην Καππαδοκία, ανακοίνωσε πως προτίθεται να πραγματοποιήσει γυρίσματα στη Μονή.

Η ομάδα που εισήλθε στη Μονή με άδεια, χόρευε -όπως αναφέρεται- στα διαλείμματα των γυρισμάτων, στιγμές που καταγράφηκαν από κάμερα κινητού τηλεφώνου. Ερευνάται το ποιος μοιράστηκε τις εικόνες αυτές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Καταδίκη από Τούρκο δημοσιογράφο

Ο δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής Χακάν Τσελίκ, γνωστός για τις φιλικές του σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο (ε/φ Posta, τ/σ CNN Turk) σε βίντεο που έχει αναρτήσει στον λογαριασμό του στο twitter, αναφέρει πως το ζήτημα συνιστά βεβήλωση θρησκευτικού χώρου δεν έχει καλυφθεί στη διάσταση που θα έπρεπε από τα τουρκικά ΜΜΕ, παρόλο που αποτελεί θέμα που δεν πρέπει κανείς να προσπεράσει με ευκολία.

Στην περίπτωση που όπως επισημαίνει δεν συζητηθεί το ζήτημα, η λανθασμένη προσέγγιση ή το σφάλμα που έγινε μπορεί να επαναληφθεί.

Ο Χακάν Τσελίκ σημειώνει πως είναι λάθος το να δίνεται άδεια σε χώρο κλειστό για έργα συντήρησης -όπου υπάρχει κίνδυνος κατολίσθησης εξαιτίας της υψηλής έντασης της μουσικής- πόσο μάλλον όταν πρόκειται για χώρο λατρείας που έχει θρησκευτικές ιδιότητες.

Ακόμη και εάν το δει κανείς από τουριστική/εμπορική πλευρά, είναι ένας χώρος που τον επισκέπτονται χιλιάδες χριστιανοί από όλο τον κόσμο και οφείλεται η επίδειξη σεβασμού.

Υπογραμμίζει πως σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί πως το βίντεο κλιπ αποτελεί προβολή του χώρου -όπως διατείνεται η ομάδα των νέων- για τους οποίους πιστεύει πως δεν είχαν κακές προθέσεις. Ωστόσο, εκτιμά πως η νομαρχία της Τραπεζούντας όφειλε να αποτρέψει την εκδήλωση, καθώς έχει την ευθύνη του χώρου και να μην δώσει με προχειρότητα την άδεια.

Στο επιχείρημα που ορισμένοι μπορεί να προβάλλουν ότι και στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμβεί κάτι ανάλογο σε τζαμί (κάνει αναφορά στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για το θέμα) απαντά πως ακόμη και εάν αυτό ήταν αλήθεια δεν σημαίνει πως θα έπρεπε να λάβει χώρα το συγκεκριμένο γεγονός στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το δημοσιογράφο, η Τουρκία υστερεί στη σωστή προστασία των υπαρχόντων της πολιτιστικής κληρονομιάς της, καθώς είναι λίγα τα έργα στα οποία έχει γίνει η πρέπουσα συντήρηση, συμπληρώνοντας πως εάν δεν υπάρξει προστασία υπάρχει ο κίνδυνος αφαίρεσης από την λίστα της UNESCO, καθώς και πως «εάν καταστρέφουμε τα μνημεία μας θα υποστούμε βαριές συνέπειες».

Ολοκληρώνοντας σημειώνει πως θα υπάρξει ικανοποίηση μόνον εάν δοθεί συγνώμη για το γεγονός από τις αρμόδιες αρχές.

ΤουρκίαΠαναγία Σουμελάειδήσεις τώρα