Κόσμος|10.02.2022 20:55

Βρετανία: Πληθαίνουν οι φωνές για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα - Στη βουλή των Λόρδων το ζήτημα

Newsroom

Άνοιξε για τα καλά στη Μεγάλη Βρετανία η συζήτηση για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και την επανένωσή τους με αυτά που φυλάσσονται στο Μουσείο της Ακρόπολης. Μετά τη ανοιχτή θέση που πήραν 2 εμβληματικές εφημερίδες Times και Guardian, το αίτημα για την επανένωση των γλυπτών ακούστηκε και στη Βουλή των Λόρδων.

«Αν επανενώσουμε τα ελγίνεια μάρμαρα και να τα στείλουμε πίσω στο υπέροχο μουσείο στη γενέτειρά τους δίπλα στην Ακρόπολη θα έλεγα ότι θα ήταν μια πράξη ιστορικής έμπνευσης που θα μπορούσε να κάνει τους Έλληνες θεούς, καθώς και τον Πρωθυπουργό μας, να δακρύσουν από ευγνωμοσύνη», σημείωσε ο Λόρδος Ντομπς από το συντηρητικό κόμμα.

«Βασίζεται στο γεγονός ότι είναι ένα μοναδικό έργο τέχνης, ότι ανήκουν μαζί και έχουν μια περήφανη ιστορία όσον αφορά τις ελληνικές ιστορικές παραδόσεις. Σίγουρα θα έπρεπε να το ξανασκεφτούμε», δήλωσε από την πλευρά του ο εργατικός Λόρδος Νταμπς.

Ανυποχώρητος ο υφυπουργός Πολιτισμού

Πάντως, ο Βρετανός Υφυπουργός Πολιτισμού της χώρας, Λόρδος Πάρκισον, εμφανίστηκε ανυποχώρητος υποστηρίζοντας το αφήγημα πως τα έργα αγοράστηκαν από τον Έλγιν. «Tα Γλυπτά του Παρθενώνα αποκτήθηκαν νόμιμα από τον λόρδο Έλγιν, με τη συγκατάθεση της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», σημείωσε και πρόσθεσε:

«To Βρετανικό Μουσείο είναι πάντα διατεθειμένο να εξετάσει το ενδεχόμενο δανείων σε μουσεία που όμως αναγνωρίζουν τη νόμιμη ιδιοκτησία των αντικειμένων».

Ο Τζόνσον στήριζε την επιστροφή των μαρμάρων στα φοιτητικά του χρόνια

Υπενθυμίζεται ότι αναφορά στο ζήτημα έγινε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο, όταν και έθεσε το ζήτημα επιστροφής στον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον. Μάλιτσα ο κ. Τζόνσον στα φοιτητικά του χρόνια τασσόταν με θέρμη υπέρ της επιστροφής των γλυπτών στην Ελλάδα.

«Τι θα απαντούσε ο υπουργός στα παλαιοτέρα κομψά λόγια σοφίας του Μπόρις Τζόνσον όταν έγραψε στα ρομαντικά χρόνια ότι τα ελγίνεια μάρμαρα πρέπει “να τοποθετηθούν εκεί που ανήκουν”», σχολίασε ο Εργατικός Λόρδος Κάμπελ.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού απάντησε σχετικά: «Ευτυχώς η κυβερνητική πολιτική δεν γίνεται , για όλους τους υπουργούς, δε γίνεται βάσει των όσων έγραφαν όταν ήταν προπτυχιακοί φοιτητές».

Η UNESCO ζητεί από την Βρετανία να αναθεωρήσει τη στάση της

Σημειώνεται ότι η UNESCO με απόφαση που ψήφισε για πρώτη φορά τον περασμένο Σεπτέμβριο κάλεσε επιτακτικά το Ηνωμένο Βασίλειο να αναθεωρήσει τη στάση του και να συνομιλήσει με την Ελλάδα αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα διεκδικεί δικαίως και νομίμως την επιστροφή των Γλυπτών στη γενέθλια γη.

Μουσείο ΑκρόποληςΒρετανίαειδήσεις τώραγλυπτά του Παρθενώνα