Κόσμος|11.02.2022 11:40

Κοάλα: Η Αυστραλία καταγράφει το μαρσιποφόρο ως απειλούμενο είδος

Newsroom

Η Αυστραλία κατέταξε το κοάλα ως απειλούμενο είδος στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής ακτής της, μετά από δραματική μείωση του αριθμού του.

Το άλλοτε ακμάζον μαρσιποφόρο κινδυνεύει από την εκχέρσωση της γης, τις πυρκαγιές, την ξηρασία, τις ασθένειες και από άλλες απειλές.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η καταχώριση ως απειλούμενο είδος αφορά το Κουίνσλαντ, τη Νέα Νότια Ουαλία και την επικράτεια της αυστραλιανής πρωτεύουσας.

Την έχουν προτρέψει να κάνει περισσότερα για την προστασία των κοάλα από την ταχεία μείωση των ενδιαιτημάτων και την κλιματική αλλαγή.

Σημειώνεται πως το είδος είχε καταχωρηθεί ως "ευάλωτο" στις εν λόγω πολιτείες μόλις το 2012. Παρά την ταχεία επιδείνωση της κατάστασης, οι κυβερνήσεις έχουν κατηγορηθεί για διστακτικότητα.

«Αυτή η καταχώριση προσθέτει προτεραιότητα όσον αφορά τη διατήρηση του κοάλα», δήλωσε την Παρασκευή η υπουργός Περιβάλλοντος Sussan Ley.

Είπε ότι οι αξιωματούχοι προετοιμάζουν ένα σχέδιο ανάκαμψης και ότι οι αιτήσεις εκμετάλλευση της γης θα αξιολογούνται τώρα για τις επιπτώσεις στο είδος.

Πέρυσι, μια έρευνα της Νέας Νότιας Ουαλίας διαπίστωσε ότι τα κοάλα θα είχαν εξαφανιστεί εκεί μέχρι το 2050, εκτός αν λαμβάνονταν επειγόντως μέτρα.

Υπολογίστηκε ότι οι πυρκαγιές του 2019-20 είχαν σκοτώσει 5.000 κοάλα και είχαν επηρεάσει το 24% των οικοτόπων μόνο στη Νέα Νότια Ουαλία.

«Τα κοάλα έχουν μετατραπεί από μη καταγεγραμμένα σε ευάλωτα σε απειλούμενα μέσα σε μια δεκαετία. Αυτή είναι μια σοκαριστικά γρήγορη μείωση», δήλωσε ο επιστήμονας Stuart Blanch από το WWF-Australia.

«Η σημερινή απόφαση είναι καλοδεχούμενη, αλλά δεν θα σταματήσει τα κοάλα να ολισθαίνουν προς την εξαφάνιση, εκτός αν συνοδευτεί από ισχυρότερους νόμους και κίνητρα για τους ιδιοκτήτες γης να προστατεύσουν τα δασικά τους σπίτια», αναφέρει.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή θα επιδεινώσει επίσης τις πυρκαγιές των θάμνων και την ξηρασία και θα μειώσει την ποιότητα της διατροφής του ζώου με φύλλα ευκαλύπτου.

Τα κοάλα απαντώνται επίσης στη Νότια Αυστραλία και τη Βικτώρια, αλλά ο αριθμός τους μειώνεται σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με ομάδες προστασίας.

ειδήσεις τώραΑυστραλίακοάλα