Κόσμος|04.02.2019 08:11

Βενεζουέλα: Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί με επέμβαση τον Νικολάς Μαδούρο

Newsroom

Eπικίνδυνα βαθαίνει η κρίση στη Βενεζουέλα, καθώς οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν πλέον το ενδεχόµενο στρατιωτικής επέµβασης στη χώρα για την ανατροπή του Νικολάς Μαδούρο. Την ίδια ώρα, η αυξάνεται η πίεση από µεγάλο µέρος της διεθνούς κοινότητας, η οποία ζητά από τον πρόεδρο της χώρας να παραιτηθεί και να πάει σε εκλογές.

Οι κινήσεις και οι δηλώσεις Γκουαϊδό µέσα στο Σαββατοκύριακο πέρασαν σε δεύτερη µοίρα, αφού οι παρεµβάσεις τόσο του Ντόναλντ Τραµπ όσο και του συµβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, προκάλεσαν διεθνή ανησυχία.

Ο Αµερικανός πρόεδρος σε συνέντευξή του σε αµερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο υποστήριξε ότι η αποστολή στρατού στη Βενεζουέλα είναι ένα ενδεχόµενο και αποκάλυψε ότι µερικούς µήνες πριν είχε απορρίψει αίτηµα του Νικολάς Μαδούρο για διµερή συνάντηση επειδή «έχουµε προχωρήσει αρκετά τη διαδικασία». Αν και δεν διευκρίνισε σε ποια διαδικασία αναφερόταν, το πιθανότερο είναι ότι µιλούσε για τη διαδικασία αποµάκρυνσης του Μαδούρο από την εξουσία. Νωρίτερα ο σύµβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, είχε καλέσει µέσω Twitter τις ένοπλες δυνάµεις της χώρας «να πάρουν το µέρος του λαού της Βενεζουέλας», γιατί, σύµφωνα µε τον ίδιο, «είναι δικαίωµά σας και υποχρέωσή σας να υπερασπιστείτε το σύνταγµα και τη δηµοκρατία στη Βενεζουέλα».

Από την πλευρά τους όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έγινε ξεκάθαρο χθες ότι είναι έτοιµες να αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο της χώρας. Τα τελεσίγραφα που είχαν στείλει Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία και Γερµανία προς τον Μαδούρο για προκήρυξη προεδρικών εκλογών έληγαν χθες το βράδυ, ενώ στο γκρουπ αυτό των χωρών µπήκε την τελευταία στιγµή και η Αυστρία, µε τον πρωθυπουργό της χώρας Σεµπάστιαν Κουρτς να δηλώνει ότι σε περίπτωση που δεν κηρύξει άµεσα εκλογές θα αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο της χώρας.

Χθες, λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσµία, η γαλλική πλευρά επανήλθε στο θέµα, υπενθυµίζοντας ότι θα προχωρήσει άµσα στην αναγνώριση Γκουαϊδό σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη µέχρι αργά το βράδυ.

Στις πιέσεις των ΗΠΑ αλλά και των µεγάλων ευρωπαϊκών κρατών απάντησε µε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, υποστηρίζοντας πως «στόχος της διεθνούς κοινότητας θα έπρεπε να είναι να βοηθήσει για την επίλυση των οικονοµικών και κοινωνικών προβληµάτων της Βενεζουέλας, χωρίς µια καταστροφική ανάµειξη».

Για το θέµα παρέµβαση έκανε και η τουρκική πλευρά, µε τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας να δηλώνει πως οι χώρες που στηρίζουν τον Γκουαϊδό ευθύνονται για την ένταση. Πιο συγκεκριµένα ανέφερε: «Υπάρχει ένα πρόβληµα σε µια χώρα, µια σπίθα που µπορεί να γίνει πυρκαγιά ανά πάσα στιγµή. Σε αυτή την περίπτωση, οι χώρες αυτές θα έπρεπε να συµβάλουν στην εξεύρεση λύσης µέσω διαλόγου.

Κάνουν όµως κάτι τέτοιο; Οχι. Αντιθέτως, το όλο θέµα προέκυψε από εξωτερικούς παράγοντες. Ο λαός της Βενεζουέλας τιµωρείται από µια τέτοια προσέγγιση». Η ανθρωπιστική βοήθεια Την ίδια ώρα στη Βενεζουέλα ο Γκουαϊδό, ο οποίος το Σάββατο οργάνωσε µια τεράστια αντικυβερνητική διαδήλωση, έλαβε υποστήριξη από έναν εν ενεργεία πτέραρχο των ενόπλων δυνάµεων της χώρας, ενώ το µέρος του πήρε και ο πρέσβης της Βενεζουέλας στο Ιράκ, Τζόναθαν Βελάσκο.

Χθες οι υποστηρικτές του Γκουαϊδό αλλά και οι αντίπαλοί του ανέµεναν την ανακοίνωση που είχε προγραµµατίσει να κάνει για το πότε θα ζητήσει να ενεργοποιηθεί η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια που έχει εξασφαλίσει από την Κολοµβία, τη Βραζιλία και µια νησιωτική χώρα της Καραϊβικής. Η ανθρωπιστική βοήθεια αναµένεται να αποτελέσει σοβαρό σηµείο τριβής µεταξύ της αντιπολίτευσης και του Γκουαϊδό από τη µια και της κυβέρνησης Μαδούρο από την άλλη, αφού οι αναλυτές εκτιµούν ότι είναι απίθανο ο Νικολάς Μαδούρο να επιτρέψει στην ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στη χώρα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, µε αφορµή τη συµπλήρωση 20 ετών από την Μπολιβαριανή Επανάσταση, εµφανίστηκε µέσα στο Σαββατοκύριακο σε σχετική εκδήλωση. Εκεί, παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων υποστηρικτών του, έδωσε ένα είδους σόου χορεύοντας και τραγουδώντας, ενώ στη συνέχεια, στην οµιλία του στη συγκέντρωση, ξεκαθάρισε ότι τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών (όχι προεδρικών, όπως του ζητάνε οι Ευρωπαίοι) εκλογών υπό την εποπτεία διεθνών παρατηρητών. Με δηλώσεις του αργά χθες το βράδυ ο Νικολάς Μαδούρο απέρριψε το τελεσίγραφο των Ευρωπαίων υποστηρίζοντας ότι είναι «ο πραγµατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας» και αποκάλυψε ότι γίνονται «προετοιµασίες προκειµένου να υπερασπιστούµε τη χώρα µας».

Οπως συµπλήρωσε: «Τα πάντα εξαρτώνται από τον βαθµό παράνοιας και επιθετικότητας των βόρειων ιµπεριαλιστών και των δυτικών συµµάχων τους».

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Χουάν ΓκουαϊδόΝτόναλντ ΤραμπΒενεζουέλα