Κόσμος|13.02.2022 13:24

Τουρκία: Η τουρκική αντιπολίτευση συνασπίζεται κατά του Ερντογάν

Μαρία Ζαχαράκη

Την αλλαγή του τρόπου διακυβέρνησης της Τουρκίας έθεσαν ως πρωταρχικό στόχο οι 6 αρχηγοί της τουρκικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι συναντήθηκαν χθες στην Άγκυρα σε μία ιστορική σύνοδο κορυφής, προκειμένου να καθορίσουν τον νέο οδικό χάρτη συμπόρευσής τους.

Στη σύνοδο κορυφής των 5 ωρών και 15 λεπτών δεν συζητήθηκε το όνομα του κοινού υποψηφίου που θα αντιμετωπίσει τον πρόεδρο Ερντογάν, αλλά κυρίως οι αρχές για την αλλαγή του πολιτεύματος της χώρας.

Η σύνοδος κορυφής διήρκεσε περισσότερο από το αναμενόμενο. Μετά τη σύνοδο κορυφής, οι ηγέτες δεν έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους που περίμεναν, αλλά προτίμησαν να εκδώσουν γραπτή ανακοίνωση. Οι ηγέτες αφιέρωσαν πολύ χρόνο στη συνάντηση για το τί πρέπει να συμπεριληφθεί στο γραπτό ανακοινωθέν και ποια θέματα πρέπει να συμπεριληφθούν.

Επισημάνθηκε εμμέσως ότι οι συζητήσεις δεν θα περιοριστούν μόνο στο κοινοβουλευτικό σύστημα, αλλά και στο πως θα μπορούσε να λειτουργήσει μετεκλογικά ένας κυβερνητικός συνασπισμός. Ανακοίνωση για το νέο σύστημα θα γίνει στις 28 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Κιλιτσντάρογλου έδωσε εντολή να μην υπάρχει διαφορά μεταξύ των αρχηγών από τη διάταξη που θα καθίσουν στο τραπέζι. Ως εκ τούτου, ετοιμάστηκε ένα στρογγυλό τραπέζι για το δείπνο. Οι ηγέτες συμφώνησαν να συναντώνται συχνότερα από εδώ και πέρα και να εφαρμόσουν σταδιακά τον οδικό χάρτη. Στη δήλωση σχετικά με τη μετεκλογική περίοδο επισημάνθηκε ο όρος «ευρύς συνασπισμός».

Κοινοβουλευτικό Σύστημα

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε ξανά, σημείο προς σημείο, το συνταγματικό πακέτο για τη μετάβαση στο «Ενισχυμένο Κοινοβουλευτικό Σύστημα», το οποίο επεξεργάζονται εδώ και καιρό τα έξι κόμματα και χαράχθηκε το γενικό πλαίσιο. Στη δήλωση που έγινε μετά τη συνάντηση, επισημάνθηκαν οι ρυθμίσεις της δέσμης.

Όνομα Συμμαχίας

Οι ηγέτες μίλησαν επίσης για το μέλλον της Συμμαχίας του Έθνους. Όλοι οι ηγέτες εξέφρασαν τις απόψεις τους για αυτό το θέμα χωριστά, ενώ η πρόταση Νταβούτογλου είναι να βρεθεί νέο όνομα για τη συμμαχία. Συμφωνήθηκε οι ηγέτες να ανταλλάξουν μελλοντικά τις απόψεις τους για αυτό το θέμα.

Όνομα υποψηφίου

Συζητήθηκαν οι αρχές, αλλά όχι το όνομα του υποψηφίου, το οποίο θα ανακοινωθεί στο τελικό στάδιο.

«Η αιτία της κρίσης είναι το προεδρικό σύστημα»

Στη γραπτή δήλωση επισημαίνεται ότι «η Τουρκία διέρχεται μια από τις βαθύτερες πολιτικές και οικονομικές κρίσεις στην ιστορία της δημοκρατίας και η αιτία της κρίσης είναι η αυθαίρετη και απείθαρχη κυβέρνηση, που λειτουργεί υπό το «Προεδρικό Σύστημα Διακυβέρνησης».

Δήλωση πίστης στις ευρωπαϊκές αρχές

Στο τελευταίο μέρος της δήλωσης, τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας υπογραμμίζουν ότι η Τουρκία είναι ικανή να επιλύσει οποιοδήποτε πρόβλημα με διαβούλευση και συναίνεση.

«Το σημαντικό είναι να οικοδομήσουμε μια δημοκρατική Τουρκία όπου τα θεμελιώδη δικαιώματα και οι ελευθερίες είναι εγγυημένα στο πλαίσιο των κανόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου όλοι θα θεωρούν τον εαυτό τους ίσο και ελεύθερο πολίτη, όπου θα μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα τις σκέψεις τους και να ζουν ως πιστεύουν», αναφέρεται, στηλιτεύοντας εμμέσως τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν ότι δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ για τον επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα.

Κεμάλ ΚιλιτσντάρογλουΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνεκλογέςειδήσεις τώρααντιπολίτευσηΤουρκίαΜεράλ Ακσενέρ