Κόσμος|16.02.2022 09:26

«Οι πόλεμοι στην Ευρώπη σπανίως ξεκινούν Τετάρτες»: Αποχωρούν ρωσικά στρατεύματα από την Κριμαία

Newsroom

Ενδείξεις περαιτέρω αποκλιμάκωσης καταγράφονται τις τελευταίες ώρες στο ουκρανικό μέτωπο, καθώς η Ρωσία ανακοίνωσε το τέλος των στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή της Κριμαίας.

Την ίδια ώρα ο πρεσβευτής της Μόσχας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Βλαντίμιρ Τσίζοφ, σχολίασε ειρωνικά τις εκτιμήσεις των Δυτικών για εισβολή στην Ουκρανία λέγοντας: «Οι πόλεμοι στην Ευρώπη σπανίως ξεκινούν Τετάρτες».

«Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως δεν θα γίνει καμία επίθεση σήμερα ΤετάρτηΔεν θα υπάρξει κλιμάκωση ούτε την επόμενη εβδομάδα, ούτε τη μεθεπόμενη – ούτε τον επόμενο μήνα», σημείωσε ο Βλαντίμιρ Τσίζοφ σε δηλώσεις του στην Die Welt που δημοσιεύονται στο φύλλο της γερμανικής εφημερίδας που κυκλοφορεί.

Βίντεο με αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων από την Κριμαία

Το μέγεθος της απόσυρσης ρωσικών στρατευμάτων από την Κριμαία παραμένει ασαφές και μπορεί να περιλαμβάνει μόνο ένα μικρό αριθμό των δυνάμεων της Ρωσίας στα σύνορα, τις οποίες οι δυτικοί αξιωματούχοι υπολογίζουν σε περισσότερους από 150.000 στρατιώτες αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε βίντεο την Τετάρτη το οποίο δείχνει τεθωρακισμένα οχήματα να φεύγουν από την προσαρτημένη περιοχή της Κριμαίας μέσω μιας σιδηροδρομικής γέφυρας μετά από τις ασκήσεις που πραγματοποίησε η Ρωσία, προσθέτοντας ότι ορισμένα στρατεύματα θα επέστρεφαν επίσης στις μόνιμες βάσεις τους.

Το δραματικό διάγγελμα Μπάιντεν

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος  πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εναντίον των «άσκοπων θανάτων και της καταστροφής» που θα προκαλούσε η Μόσχα αν εισέβαλε και κάνοντας λόγο για διεθνή οργή με την οποία θα ερχόταν αντιμέτωπος ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Μπάιντεν ανέφερε πως οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι 150.000 ρώσοι στρατιώτες είναι συγκεντρωμένοι κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Διευκρίνισε πως αν και οι αναφορές για απόσυρση ορισμένων ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων είναι καλοδεχούμενες, παραμένουν ανεπιβεβαίωτες, υποστηρίζοντας ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παραμένει πιθανή.

Εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της είναι έτοιμοι να απαντήσουν με την επιβολή οικονομικών κυρώσεων και διεθνούς απομόνωσης στη Μόσχα.

Πολλά από τα σχόλια του Μπάιντεν απευθύνονταν ξεκάθαρα στον Πούτιν, ο οποίος αξίωσε το ΝΑΤΟ να μην αποδεχτεί την Ουκρανία ως μέλος του και να σταματήσει την επέκτασή του προς ανατολάς.

«Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για τη Ρωσία. Η Ουκρανία δεν απειλεί τη Ρωσία. Ούτε οι ΗΠΑ ούτε το ΝΑΤΟ έχουν πυραύλους στην Ουκρανία. Ούτε έχουμε σχέδια να τους αναπτύξουμε εκεί. Δεν στοχεύουμε τον λαό της Ρωσίας. Δεν επιδιώκουμε να αποσταθεροποιήσουμε τη Ρωσία», είπε ο Μπάιντεν.

Ο αμερικανός πρόεδρος απευθύνθηκε επίσης στον ρωσικό λαό, λέγοντας: «Προς τους πολίτες της Ρωσίας: δεν είστε εχθροί μας και δεν πιστεύω ότι επιθυμείτε έναν αιματηρό, καταστροφικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας».

Προειδοποίησε πως το κόστος της ενδεχόμενης εισβολής θα ήταν «τεράστιο» για τη Ρωσία. «Ο κόσμος δεν θα ξεχνούσε πως η Ρωσία επέλεξε τους άσκοπους θανάτους και την καταστροφή», είπε ο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν απευθείας σύγκρουση με τη Ρωσία και ότι αμερικανοί στρατιώτες δεν θα πολεμήσουν στο έδαφος της Ουκρανίας. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι εάν η Ρωσία επιτεθεί σε Αμερικανούς στην Ουκρανία, «θα απαντήσουμε δυναμικά».

Προειδοποίησε επίσης τη Μόσχα εναντίον κυβερνοεπιθέσεων, λέγοντας «εάν η Ρωσία επιτεθεί στις ΗΠΑ ή τους συμμάχους μας με ασύμμετρα μέσα, όπως οι αποδιοργανωτικές κυβερνοεπιθέσεις κατά εταιρειών ή κρίσιμων υποδομών μας, είμαστε έτοιμοι να ανταποδώσουμε».

Επικοινωνία Μπάιντεν – Μακρόν

Την ίδια ώρα οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας είχαν χθες Τρίτη μία νέα τηλεφωνική επικοινωνία σχετικά με την ουκρανική κρίση, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν για τις πρόσφατες επαφές που είχαν με τους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας και επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους σε μία διπλωματική επίλυση της κρίσης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Λευκού Οίκου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις τρέχουσες διπλωματικές και αποτρεπτικές προσπάθειες σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, ως απάντηση στη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.

Υπογράμμισαν επίσης την ετοιμότητά τους να επιβάλουν σοβαρές συνέπειες και να ενισχύσουν την άμυνα στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζένιφερ Πσάκι ανέφερε πως είναι πιθανό να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία ακόμα και χωρίς εισβολή στην Ουκρανία.

Ρώσος διπλωμάτης: Βρείτε καλό γιατρό για την παράνοια

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολιάνσκι, συνέστησε σήμερα στη Δύση να βρει «έναν καλό γιατρό ειδικό στην παράνοια», απορρίπτοντας εκ νέου κάθε ισχυρισμό ότι η Ρωσία απειλεί οποιονδήποτε με τον στρατό της.

Όταν ρωτήθηκε από μέσα ενημέρωσης, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Υεμένη, σχετικά με τις ανησυχίες της Δύσης που εξακολουθούν να εκφράζονται για την πιθανότητα ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο διπλωμάτης δήλωσε: «Νομίζω ότι έχουν ανάγκη από έναν καλό γιατρό, τους συνιστώ» να βρουν έναν «ειδικό σε αυτές τις περιπτώσεις παράνοιας».

«Τα στρατεύματά μας βρίσκονται στο έδαφός μας» και «δεν συνιστούν απειλή για κανέναν», επέμεινε ο Ντμίτρι Πολιάνσκι.

«Δεν γνωρίζω τους αριθμούς, καθώς υπάρχουν πολλές εικασίες ως προς το θέμα αυτό», δήλωσε επίσης σε σχέση με την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία. Για την έναρξη μιας μερικής αποχώρησης, ο διπλωμάτης ανέφερε ότι δεν είχε περισσότερα στοιχεία.

«Νομίζω ότι η εκπαίδευση με τη Λευκορωσία θα τελειώσει σε μια εβδομάδα. Για τα υπόλοιπα, δεν ξέρω», πρόσθεσε ο Ρώσος αναπληρωτής πρεσβευτής.

πόλεμοςΡωσίαειδήσεις τώραΟυκρανίαΤζο Μπάιντενεισβολή