Κόσμος|17.02.2022 12:41

Ναζιστικός χαιρετισμός μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο από Βούλγαρο ευρωσκεπτικιστή

Newsroom

Σάλο έχει προκαλέσει η κίνηση εθνικιστή Ευρωβουλευτή από τη Βουλγαρία, ο οποίος χαιρέτισε ναζιστικά μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για τον Angel Dzhambazki από το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα VMRO.

Στο βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, ο Dzhambazki φαίνεται ξεκάθαρα να σηκώνει το δεξί το χέρι και να χαιρετά ναζιστικά πριν αποχωρήσει από την αίθουσα της Ευρωβουλής.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο Βούλγαρος ακροδεξιός Ευρωβουλευτής, προχώρησε σε αυτήν την κίνηση κατά τη διάρκεια συζήτησης για το κράτος Δικαίου στην Πολωνία και την Ουγγαρία.

Τι είπε ο Dzhambazki

«Δεν θα σας επιτρέψουμε ποτέ να μας πείτε τι να πούμε και τι να κάνουμε. Ζήτω ο Orban και το Fidesz, ζήτω ο Kaczynski και το PiS, ζήτω η Βουλγαρία και το έθνος-κράτος μας», δήλωσε ο Dzhambazki κατά τη διάρκεια της συζήτησης. «Ζήτω η Ευρώπη των εθνών», πρόσθεσε.

Εν συνεχεία με ανάρτηση στο Twitter «αποτρόπαια» την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να επικυρώσει έναν μηχανισμό που επιτρέπει το μπλοκάρισμα κεφαλαίων σε χώρες όπου υπάρχουν παραβιάσεις του κράτους δικαίου. Η Ουγγαρία και η Πολωνία είχαν αμφισβητήσει τον νόμο, ο οποίος απορρίφθηκε από το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ.

Έντονες αντιδράσεις

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσολα υπογράμμισε ότι «ένας φασιστικός χαιρετισμός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι απαράδεκτος για μένα – πάντα και παντού. Προσβάλλει εμένα και όλους τους άλλους στην Ευρώπη. Εμείς συμβολίζουμε το αντίθετο. Είμαστε η Βουλή της δημοκρατίας. Αυτή η χειρονομία προέρχεται από το πιο σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας μας και πρέπει να μείνει εκεί».

Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Pina Picierno, δήλωσε ότι το θεσμικό όργανο «θα ελέγξει με τις κάμερες τι συνέβη ώστε να δει αν υπήρξε φασιστικός χαιρετισμός ή όχι». «Δεν επιτρέπουμε σε καμία περίπτωση φασιστικές χειρονομίες και σύμβολα. Αν αυτό έχει γίνει, είναι εξαιρετικά σοβαρό και θα ληφθούν κυρώσεις», υπογράμμισε. Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο περιστατικό με ανάρτησή της στο Twitter:

«Στη συνεδρίαση στην οποία προήδρευσα απόψε, ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής Dzhambazki έκανε τον ναζιστικό χαιρετισμό. Καταδίκασα αμέσως το περιστατικό και ζήτησα να τιμωρηθεί αυτή η επαίσχυντη και απαράδεκτη χειρονομία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένα ζωντανό μνημείο της δημοκρατίας κατά της βαρβαρότητας και του φασισμού», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, καταδίκασε τη χειρονομία τονίζοντας σε ανάρτησή του ότι έρχεται σε αντίθεση με όλα όσα συμβολίζει το Ευρωκοινοβούλιο και ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις.

ΝαζίΕυρωκοινοβούλιοειδήσεις τώραΒουλγαρία