Κόσμος|18.02.2022 12:47

Νέα όξυνση στην Ουκρανία: Αναφορές για βομβαρδισμούς στα Ανατολικά

Newsroom

Βομβαρδισμός βρίσκεται σε εξέλιξη κοντά στη Στανίτσια Λουχάνσκα, πόλη της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων, σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφων του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) που βρίσκονται επί τόπου.

Ο ήχος των βομβαρδισμών ακούγεται στην πόλη αυτή, η οποία επλήγη και χθες από βομβαρδισμό που προκάλεσε ζημιές σε νηπιαγωγείο.

Κρεμλίνο: «Η κατάσταση στο Ντονμπάς παρουσιάζεται πολύ επικίνδυνη»

Η Μόσχα είναι ανήσυχη με την κατάσταση στην περιοχή του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας και η κατάσταση εκεί παρουσιάζεται εν δυνάμει πολύ επικίνδυνη, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Στο Κίεβο, ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ δήλωσε ότι από ουκρανικής πλευράς δε σχεδιάζονται επιθετικές ενέργειες κατά των εδαφών των φιλορώσων αυτονομιστών ή κατά των εδαφών της προσαρτημένης από τη Ρωσία Κριμαίας.

«Ενισχύουμε την άμυνά μας. Αλλά δεν έχουμε την πρόθεση να διεξαγάγουμε οποιαδήποτε επίθεση» κατά των εδαφών αυτών, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας ενώπιον του Κοινοβουλίου.

Τανκ επιστρέφουν στις βάσεις τους - Νέες φωτογραφίες

Συνεχίζεται ο επικοινωνιακός πόλεμος Ρωσίας - Δύσης, με τη Μόσχα να δημοσιεύει την Παρασκευή νέες φωτογραφίες με άρματα μάχης που επιστρέφουν στις βάσεις τους. 

Ειδικότερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που, όπως υποστηρίζει, δείχνουν άρματα μάχης να μεταφέρονται πίσω στις βάσεις τους μετά από τα στρατιωτικά γυμνάσια. 

Δεν ειπώθηκε από πού ξεκίνησε η μεταφορά τα τανκς, αλλά επέστρεφαν στη βάση τους στην περιφέρεια Νίζνι Νόβγκοροντ, στα ανατολικά της Μόσχας. 

Πάντως, ενώ η Ρωσία επιμένει ότι αποσύρει στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία, οι δυτικές υπηρεσίες αμφισβητούν ευθέως τις πληροφορίες αυτές. 

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Παρασκευή και τη διεξαγωγή το Σάββατο, υπό τη διεύθυνση του Βλαντίμιρ Πούτιν, ασκήσεων των ρωσικών στρατηγικών δυνάμεων, με την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων cruise, εν μέσω της κρίσης ανάμεσα στη Μόσχα και τη Δύση περί την Ουκρανία.

Ο ουκρανικός στρατός και οι φιλορώσοι αυτονομιστές αλληλοκατηγορήθηκαν την Παρασκευή για νέους βομβαρδισμούς στην ανατολική Ουκρανία, στην οποία σημειώνεται από χθες, Πέμπτη, αναζωπύρωση της βίας με φόντο φόβους για επίθεση των ρωσικών δυνάμεων, ωστόσο ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ δήλωσε σήμερα στο κοινοβούλιο πως οι αρχές της χώρας εκτιμούν ότι η πιθανότητα μιας μείζονος κλιμάκωσης της σύγκρουσης με τη Ρωσία είναι χαμηλή.

«Τα πάντα είναι πιθανά» σε ό,τι αφορά το τι θα συμβεί στη συνέχεια στα σύνορα της Ουκρανίας, ξεκαθάρισε σήμερα Παρασκευή ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Ευκαιρία για αποκλιμάκωση το Ουκρανικό τις επόμενες ώρες. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου θα έχει την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, θα συναντηθεί σε ουδέτερο έδαφος με τον Ρώσο ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, με την προϋπόθεση ότι η Ρωσία δε θα έχει εισβάλει στην Ουκρανία μέχρι τότε, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΟυκρανίαΗΠΑειδήσεις τώραΡωσίαβομβαρδισμός