Κόσμος|18.02.2022 17:36

Candy Bomber: Πέθανε στα 101 του ο αεροπόρος που βομβάρδιζε με καραμέλες το Βερολίνο

Newsroom

Ο αμερικανός πρώην αεροπόρος Γκέιλ Χάλβορσεν, γνωστός ως «Candy Bomber» για τις ρίψεις του κατά τον αποκλεισμό του Βερολίνου από τους Συμμάχους το 1945, πέθανε σε ηλικία 101 ετών, περιστοιχισμένος από την οικογένειά του, σύμφωνα με δήλωση του διευθυντή του Ιδρύματος Αεροπορικής Εκπαίδευσης που φέρει το όνομά του.

Ο σμήναρχος Γκέιλ Χάλβορσεν εκπαιδεύτηκε ως πιλότος μαχητικών αεροσκαφών και μεταγωγικών στον Νότιο Ατλαντικό κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Παρά το γεγονός ότι έτρεφε ανάμεικτα συναισθήματα για τη βοήθεια προς Γερμανούς πολίτες, μετά την απώλεια φίλων του κατά τη διάρκεια του πολέμου, τελικά ένιωσε υποχρεωμένος να παράσχει βοήθεια αφού συνάντησε μια ομάδα παιδιών που κρατούνταν πίσω από έναν φράχτη στο αεροδρόμιο Tempelhof του Βερολίνου κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού της πόλης.

Αγοράζοντας και χρησιμοποιώντας τα δικά του εφόδια και αυτοσχέδια αλεξίπτωτα από μαντήλια, ο Χάλβορσεν έκανε τακτικές ρίψεις με καραμέλες στην πόλη, κουνώντας τα φτερά του αεροσκάφους του καθώς πετούσε. Όταν δεν είχε πια τον τρόπο να προμηθεύεται καραμέλες και γλυκά, άρχισε να μειώνει τις ρίψεις. Τότε κάποιοι από τους πιλότους που είχαν μάθει για το έργο του Χάλβορσεν άρχισαν να συμμετέχουν στις προσπάθειές του και - καθώς διαδόθηκε η είδηση - ιδιώτες άρχισαν να προσφέρουν τρόφιμα σε κατοίκους του Βερολίνου.

Μετά τον θάνατό του, η Γερμανίδα Πρέσβης στις ΗΠΑ, Έμιλι Χάμπερ, έστειλε τα συλλυπητήριά της μέσω Twitter, αναφέροντας ότι οι πράξεις του Χάλβορσεν έδωσαν «ελπίδα και χαμόγελο σε εκατομμύρια ανθρώπους που ζούσαν στο σκοτάδι και την απελπισία».

«Δύο εκατομμύρια άνθρωποι στο Βερολίνο χρειάζονταν φαγητό· κυρίως γυναίκες και παιδιά. Ένιωσα πολύ καλά που βοήθησα τον πρώην εχθρό», είπε ο Χάλβορσεν στο CNN το 2009, μιλώντας για το έργο του.

Με τον Χάλβορσεν να έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής του ηλικίας αλλά και τα χρόνια μετά τη συνταξιοδότησή του στη Γιούτα, ο κυβερνήτης της πολιτείας, Σπένσερ Κοξ, εξέδωσε ανακοίνωση για την απώλειά του, αποκαλώντας τον πρώην αεροπόρο «διεθνή ήρωα που επέδειξε εξαιρετική συμπόνια και καλοσύνη σε μια πολύ σκοτεινή εποχή».
Ο Χάλβορσεν είχε τιμηθεί με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου το 2014 για τις πράξεις του· συνέχισε να ταξιδεύει στο Βερολίνο επί δεκαετίες μετά τον πόλεμο.

καραμέλεςειδήσεις τώραΒ' Παγκόσμιος Πόλεμοςαεροπόροςθάνατος